Ο πρώην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος στον 102 fm της ΕΡΤ3

 

Στα αίτια της τραγωδίας στην Ανατολική Αττικής αναφέρθηκε ο πρώην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, αντιπλοίαρχος ε.α του Λιμενικού Σώματος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑ.Ε. Τάσος Μαυρόπουλος μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3.
 
Όπως εξήγησε, έως το 2010 δεν είχε δοθεί βαρύτητα στην αξιοποίηση των χρημάτων που είχαν οι φορείς, ενώ μετά το 2010 –λόγω της οικονομικής κρίσης- μειώθηκαν οι προϋπολογισμοί, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η αποτελεσματικότητά των φορέων (πυροσβεστικής, Δήμων, κ.λ.π.). Παράλληλα, σημείωσε ότι δε γίνονται προσλήψεις στους δήμους, τα χρήματά τους έχουν μειωθεί 16 δις τα τελευταία οκτώ χρόνια, τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται είναι 44 ετών, ενώ η δασική υπηρεσία μετά από το 1998 απαξιώθηκε εντελώς. «Το οποιοδήποτε σχέδιο και εξαγγελία απαιτεί και κάποια χρήματα» πρόσθεσε.
 
Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε ζητήματα, όπως η ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση των εμπλεκόμενων με την πολιτική προστασία φορέων -που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση- τα οποία, όπως είπε, δεν είναι πολύπλοκα και δεν απαιτούν κονδύλια. «Μαθαίνουμε εκ των υστέρων ότι δεν υπήρχαν σχέδια ασφαλούς απομάκρυνσης του πληθυσμού από τους Δήμους. Εδώ είναι το μεγάλο κενό και καλούμαστε να το καλύψουμε. Για να γίνει, όμως, συντονισμένα, όλοι οι άνθρωποι που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο πρέπει να εκπαιδευτούν και ενιαία».
 
Αναφορικά με τις αυθαίρετες κατασκευές που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στη θάλασσα τόνισε ότι «ήταν  αποτέλεσμα μιας πολιτικής μαφίας» και εξέφρασε την επιφύλαξή του «αν θα μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο».

Συνέντευξη στην Ασπασία Βούζη

 

03Αυγ2018 – Πολιτικό Ημερολόγιο – Τάσος Μαυρόπουλος