06Σεπ2017 – Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης στον 102 fm της ΕΡΤ3

«Ό,τι ισχύει για το υπόλοιπο ευρωσύστημα των τραπεζών πρέπει να ισχύσει και για εμάς, με δεδομένη την κρίση» επεσήμανε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης αναφερόμενος στην απαίτηση του ΔΝΤ για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
 
Μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3 και την Ασπασία Βούζη διευκρίνισε ότι «δεν πρέπει να γίνουν ανεκτοί, από καμία πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παραλογισμοί και υπερβολές, που πολλές φορές εκφράζει το ΔΝΤ και όποτε εφαρμόστηκαν έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα και κοινωνική αποσύνθεση και καταστροφή».
 
Ερωτηθείς αν, στις άμεσες προθέσεις της κυβέρνησης, είναι οι φοροελαφρύνσεις εξήγησε πως στόχος παραμένει με τη σταθεροποίηση της οικονομίας να αποκλιμακωθεί η φορολογία. «Όσο ταχύτερα μπορέσουμε να πάμε στη διαδικασία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής τόσο ταχύτερα θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε φόρους και αδικίες» τόνισε, ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση η διαδικασία μείωσης των φορολογικών συντελεστών να μην ακυρώνει την κοινωνική συνοχή και την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους.
 
Αναφερόμενος στη φετινή 82η ΔΕΘ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στην απεικόνιση του διαδρόμου εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, ενώ κληθείς να απαντήσει για τις δεσμεύσεις Τσίπρα στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που δεν υλοποιήθηκαν υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα του 2014 από τη Θεσσαλονίκη είχε φιλόδοξους στόχους που όμως στραγγαλίστηκαν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης». «Τις όποιες ευθύνες για εκείνη την περίοδο τις αναλάβαμε. Αλλά να μην μας ζητάνε να αυτομαστιγωθούμε, ιδιαίτερα αυτοί που εξήγγειλαν παροχές αλλά και σπατάλες, που χρέωναν τον προϋπολογισμό και συσσώρευαν χρέη» πρόσθεσε.
 
Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα υποστήριξε ότι αποτελεί συνέχεια της καλής σχέσης που υπήρχε επί Ολάντ και συμπλήρωσε πως «είναι σημαντικό να έχουμε πολιτική βοήθεια και να μην υπάρξουν τρικλοποδιές έως το καλοκαίρι του 2018 και μετά».
 
Επανέλαβε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2019, με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας», ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά ξεκαθαρίζοντας πως –εκτός από τα πρόσωπα- το ενδιαφέρον πρέπει να εστιαστεί στις πολιτικές που θα υλοποιηθούν. Δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο στο μέλλον να προκύψουν δυνατότητες συγκλίσεων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός στο διάλογο και -με βάση το πρόγραμμά του- όπου διαφωνεί θα συγκρούεται» ανέφερε.