07Ιολ2017 – Ο επικεφαλής του «Σχεδίου Β» Αλέκος Αλαβάνος στον 102 fm της ΕΡΤ3

Για «το πιο παρακμασμένο και σάπιο ελληνικό κοινοβούλιο μεταπολεμικά», συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων Σαμαρά, Παπανδρέου, έκανε λόγο ο επικεφαλής του «Σχεδίου Β» Αλέκος Αλαβάνος με αφορμή τον «πόλεμο» των εξεταστικών επιτροπών.

Μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3 και την Ασπασία Βούζη εξήγησε ότι «έχουν βάση οι εξεταστικές», αλλά «υπάρχει ένας κώδικας συμπεριφοράς του κοινοβουλίου που, όταν είσαι κυβέρνηση κάνεις εξεταστικές για την αντιπολίτευση και όταν είσαι αντιπολίτευση ζητάς για την κυβέρνηση». «Είναι αδιέξοδο» και «το μόνο σημείο που έχουν μια διαφορά οι διάφορες μνημονιακές δυνάμεις» σημείωσε και ανέφερε ότι πρόκειται για «ηθικό ξεπεσμό». «Είναι κρίμα και δεν αξίζει στο λαό να τα υπομένει» πρόσθεσε.

Για την πορεία της οικονομίας εκτίμησε ότι «χρειαζόμαστε εργαλεία και μια δική μας δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική και αυτά δε γίνονται στα πλαίσιο του ευρώ», ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη «στροφή 180 μοιρών» στο δημοψήφισμα του 2015 λέγοντας πως «έφερε ένα τρομερό πλήγμα στις διεργασίες που ακολούθησαν» και «ένα μεγάλο τμήμα του λαού έχασε την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα εναλλακτικής λύσης». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το δημοψήφισμα είναι σε ισχύ. Είναι ανεκτέλεστη η ετυμηγορία του λαού και, μέχρι να γίνει κάποιο άλλο που θα αλλάξει, ίσως, τα πράγματα, η θέληση του λαού ισχύει και περιμένει τις πολιτικές δυνάμεις που θα μπορέσουν να το εφαρμόσουν».

Ερωτηθείς για τις συνεργασίες μεταξύ των οργανώσεων της αριστεράς ανέφερε ότι «χάθηκε χρόνος, αλλά ευτυχώς έχουμε δείγματα προσέγγισης», εκτιμώντας, παράλληλα, πως το φθινόπωρο θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα. «Αλλιώς -και είναι πολύ βαρύ για εμάς- έχουμε την ίδια ευθύνη σχεδόν με το ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δε γίνεται κάτι άλλο στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

Για τον αν υπάρχει περίπτωση επαναπροσδιορισμού της σχέσης τους με τον ΣΥΡΙΖΑ των στελεχών που έχουν αποχωρήσει απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του 2017 δεν έχει καμία σχέση με εκείνον του 2007 ή 2008».
«Αποχώρησα το 2010 διαπιστώνοντας, αυτό που είχα διαπιστώσει και προηγούμενα, ότι ο τρόπος που λειτουργεί το ηγετικό στελεχιακό δυναμικό, το ήθος δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που πιστεύω εγώ ότι είναι αριστερά ή χρειάζεται η χώρα μας».

Για το αίτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες που διατυπώνουν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη σχολίασε ότι «σήμερα κυβερνά τη χώρα μας μια μεγάλη μνημονιακή συμμαχία με μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της, που περιλαμβάνουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του κ.Λεβέντη, όλες τις δυνάμεις που έχουν αποδεχθεί την κατάσταση. Δε βλέπω να αλλάζει κάτι αν έρθει ο Μητσοτάκης ή η Γεννηματά». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «χρειάζονται εκλογές για να αλλάξουμε τις πολιτικές και να ξεφύγουμε από τα μνημονιακά κόμματα. Να μιλήσει ο λαός και να αλλάξει την πορεία της χώρας».