12Οκτ2017 – Ο εργατολόγος, πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) Αλέξης Μητρόπουλος στον 102 fm της ΕΡΤ3

Στην παραδοχή πως «η κυβέρνηση, όντως, μείωσε την ανεργία κατά τρεις μονάδες», αλλά «με εκτόξευση της μερικής απασχόλησης, κυρίως της εκ περιτροπής», προέβη ο εργατολόγος, πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3 και την Ασπασία Βούζη

Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε πως 250.000 νεοδημιουργημένες θέσεις είναι μερικής απασχόλησης, καμία σταθερή, καταργούνται οι θέσεις καλού μισθού (960-990 ευρώ) και δημιουργούνται θέσεων των 340 ευρώ. «Αυτό διώχνει τα νέα παιδιά στο εξωτερικό» επεσήμανε υποστηρίζοντας πως «οι δύο νέες πηγές φτώχειας είναι η ανεργία και η εργασιακή ευελιξία». Μάλιστα, προέβλεψε μαζικότερη φυγή των νέων στο εξωτερικό. «Στα τέλη του 2020 ένα εκατομμύριο νέοι θα έχουν φύγει και δε θα έχει επιστρέψει κανένας» εκτίμησε.

Το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, που μετατρέπει το «μπλοκάκι» σε μισθωτή εργασία, το χαρακτήρισε «καλό ως μέτρο», αναφερόμενος, όμως, στη χρηματοδότησή του εξήγησε πως «γίνεται με την αρπαγή της εισφοράς που πληρώνουν οι επιτηδευματίες, 10 ευρώ ανά μήνα». «Δεν πήραν δικά τους χρήματα ή των δανειστών, αλλά λεηλατούν το ειδικό ταμείο ανεργίας των εμπόρων, ανέργων και νέων επιστημών, ενός ταμείου που προορίζονταν για άλλο στόχο» υπογράμμισε.

Για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την απασχόληση σημείωσε ότι τον τρομάζει η ατζέντα της ΝΔ. «Όλη αυτή η ιδεολογία, ο νεοφιλελευθερισμός δημιουργεί εργασιακή ζούγκλα. Πάμε στη νέα φάση επενδύσεων αλλά με τον εργάτη και τον υπάλληλο στο καναβάτσο και φτωχό, που θα έχει και δουλειά αλλά θα πεινάει ταυτόχρονα» πρόσθεσε.

Τέλος, σχολιάζοντας την πρόθεση της ΝΔ να υιοθετήσει το ολλανδικό μοντέλο κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων εξήγησε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο στοχεύει στο να «υφαρπάξει τη συναίνεση» για «νεοφιλελεύθερες αγριότητες στην αγορά εργασίας». «Είναι επικίνδυνα πειράματα για μια αγορά εργασίας που πάει από καταβύθιση σε καταβύθιση» ανέφερε συμπληρώνοντας πως στην Ολλανδία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού οδηγήθηκε στη φτώχεια.