Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης στον 102 fm της ΕΡΤ3

 

Με την αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM η διασφάλιση των συμφερόντων μας είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ωστόσο, μια συμφωνία εξαρτάται και από τις διαδικασίες επαλήθευσης δήλωσε στον 102 fm της ΕΡΤ3 ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης.

Επέμεινε στο να υπάρξουν διαδικασίες επαλήθευσης, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική, ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε αν μια εθνικιστική κυβέρνηση, στο μέλλον, μπορεί να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία. «Υπάρχει χρόνος να προστεθεί στη συμφωνία, θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα καθησυχάσει ανησυχίες πολιτών» πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, ως σημαντικό το να χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς το «Βόρεια Μακεδονία» με τη σλαβική ονομασία Severna Makedonija (Σέβερνα Μακεντόνιγια).

Χαρακτήρισε σημαντική τη διάταξη που προβλέπει πως αν δεν υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ δε θα προχωρήσει, ενώ για την είσοδο στην Ε.Ε. ανέφερε πως υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί μέχρι την ένταξη της γείτονος, καθώς θα πρέπει να ακολουθηθεί μια σειρά ενεργειών, όπως να βελτιωθεί η οικονομία και να λυθούν τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα εκτίμησε πως είναι πολύ πιθανό να μην «περάσει» η συμφωνία και να σταματήσει η όλη διαδικασία με την ευθύνη για τη μη λύση να βαραίνει τους γείτονές μας.

Συνέντευξη στην Ασπασία Βούζη

13Ιον2018 – Πολιτικό Ημερολόγιο – Ηλίας Κουσκουβέλης