14Ιολ2017 – Ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης στον 102 fm της ΕΡΤ3

Να μην υπάρξει βιασύνη και υπερβολή αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές συνέστησε ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3 και την Ασπασία Βούζη εκτίμησε ότι είναι πολύ εύκολο να δοθεί η αίσθηση ότι βγήκαμε στις αγορές με στόχους άντλησης κεφαλαίων γιατί δεν έχουμε καθόλου διαθέσιμα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες στους επενδυτές.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δε θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με τα χρήματα που θα αντληθούν να κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση μη παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Για τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη χώρα μας σημείωσε ότι «έχει ένα μεγάλο συμβολισμό», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν αλλάζει, ουσιαστικά, τίποτα ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο των μνημονίων». «Δεν τελειώνει με μια έξοδο στις αγορές η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής» επεσήμανε υπογραμμίζοντας τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα για μετά το 2019 και -όπως πρόσθεσε- ίσως και ως το 2060.

Ερωτηθείς για το ρόλο που παίζει η πολιτική σταθερότητα στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς υποστήριξε πως τόσο η πολιτική όσο και η κοινωνική σταθερότητα έχουν μεγάλη σημασία, ωστόσο, εξήγησε ότι «η πολιτική σταθερότητα δεν προκύπτει μόνο από τη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων, αλλά και από τη βιωσιμότητα των πολιτικών που ασκούνται» αναφέροντας ότι «υπάρχει μεγάλο πολιτικό κενό», καθώς «το σύνολο της κοινωνίας δεν εκφράζεται στη Βουλή».