05Ιαν2019 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο (Β’ Μέρος)

Το Σάββατο 5.1.2019 η πρώτη εκπομπή με το «Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» για τη νέα χρονιά ήταν δίωρη (09.00-11.00).

Στο α’ μέρος της πρώτης ώρας η εκπομπή, με τη συμμετοχή της Ιβάνα Τζόρτζεβιτς, έκανε μια σύνοψη των γεγονότων των τελευταίων ημερών στις γειτονικές μας χώρες στη Βαλκανική, από τις τελευταίες εξελίξεις στη ΠΓΔΜ με τη συμφωνία των Πρεσπών, τις κοινωνικές εκρήξεις που έχουν σημειωθεί σε Σερβία, Βοσνία, Αλβανία και Κροατία, έως την πολιτική αντιπαράθεση στη Ρουμανία, που συμπίπτει με την έναρξη της πρώτης προεδρίας την οποία ασκεί το Βουκουρέστι από 1/1/19 στα πλαίσια της ΕΕ.

Η Ρουμανία αποτέλεσε και στο β. μέρος της πρώτης ώρας το θέμα της συζήτησης του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου με τον Γιάννη Αλσιέρη, γ.γ. του Ελληνορουμανικού Επιμελητηρίου, επιχειρηματία που δραστηριοποιείται εκεί και πρώην μέλος της διπλωματικής εκπροσώπησης της Ελλάδας στη χώρα του Δούναβη. Η πολιτική και θεσμική κατάσταση της Ρουμανίας, σε σχέση με την ικανότητά της να ασκήσει την προεδρία της ΕΕ , αλλά και η εξέλιξη της οικονομίας της, καθώς και των ελληνορουμανικών σχέσεων αναπτύχθηκαν στο μέρος αυτό.

Στη δεύτερη ώρα, η εκπομπή συνδέθηκε με το Ισραήλ και τον ερευνητή διεθνών σχέσεων στο Ινστιτούτο Μπεν Γκουριόν Γαβριήλ Χαρίτο. Αντικείμενα της συνέντευξης μαζί του ήταν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ, η θέση της χώρας ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, αλλά και η σημασία που δίνεται στο Τελ Αβίβ για την τριμερή συνεργασία με την Αθήνα και τη Λευκωσία, η οποία προχωρά.

Το β’ μέρος της δεύτερης ώρας αφιερώθηκε στις επί του πεδίου εξελίξεις, καθώς και στις διεθνοπολιτικές ανακατατάξεις που προέκυψαν σε σχέση με το συριακό ζήτημα, μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αποσύρει συντόμως τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Β. Συρία. Καλεσμένος ήταν ο ομ. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και ειδικός σε θέματα Μ.Ανατολής Αλέξανδρος Κούτσης.

Παρουσίαση-Οργάνωση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος