11Αυγ2018 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Το Σάββατο 11.8.2018 η εκπομπή με το «Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» ήταν δίωρη (09.00-11.00).

 H εκπομπή ασχολήθηκε στο α’ μέρος της πρώτης ώρας με το πρόβλημα που έχει δημιουργεί στο Μάτι και την γύρω περιοχή, μετά την καταστροφή, από τη μεγάλη τοξικότητα του περιβάλλοντος και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν όσοι κινούνται και εργάζονται εκεί. Παρουσίασε επίσης τον προβληματισμό που υπάρχει στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την ανάπτυξη συστημάτων πολιτικής προστασίας, όχι μόνον για πριν τις καταστροφές, αλλά και μετά από αυτές. Προσκεκλημένος ήταν ο αν. καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Εν συνεχεία, στο β΄ μέρος της πρώτης ώρας, η εκπομπή κατέγραψε τις τελευταίες εξελίξεις στη ΠΓΔΜ, με την προετοιμασία του δημοψηφίσματος και τις πρώτες δημοσκοπήσεις, καθώς και την ένταση που έχει ενσκήψει τις τελευταίες μέρες στο Κοσσυφοπέδιο. Καλεσμένη ήταν η δημοσιογράφος Ιβάνα Τζόρτζεβιτς

Το α’ μέρος της 2ης ώρας καλύφθηκε από την εξέταση του ρόλου της δημόσιας επικοινωνίας στην Ελλάδας και ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια μαζικών φυσικών και ανθρωπογενών κρίσεων. Ως παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε ο τρόπος που λειτούργησαν τα παραδοσιακά ΜΜΕ, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με την τραγωδία στο Μάτι. Για το θέμα μίλησε ο Nίκος ΠαναγιώτουΕπ. Καθηγητής, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και ο οποίος ασχολείται με ζητήματα, Διεθνούς και  Διαδικτυακής Δημοσιογραφίας.

Τέλος στο  2ο μέρος της δεύτερης ώρας η εκπομπή ασχολήθηκε με την τελευταία απόφαση του Κνεσέτ, βάση του οποίο το Ισραήλ θεωρείται πλέον «εβραϊκό έθνος-κράτος»  στο οποίο δικαίωμα αυτοδιάθεσης θα έχουν μόνο οι Εβραίοι. Η απόφαση έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και αναβρασμό μεταξύ των μελών της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ, αλλά και πολλών Εβραίων που κάνουν λόγω για ρατσιστική εξέλιξη. Καλεσμένος για την ανάλυση του ζητήματος ήταν ο Γαβριήλ Χαρίτος, νομικός και διδάκτωρ διεθνών σχέσεων με αντικείμενο ενασχόλησης τις πολιτικές του Ισραήλ.

Παρουσίαση-Οργάνωση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος