11Μαρ2018 « Ένα διήγημα, μια ανάσα…» στο Τρίτο  Η δεύτερη αίσθηση της Ναντίν Γκόρντιμερ,  ώρα 16.30

« Ένα διήγημα, μια ανάσα…» στο Τρίτο

Η δεύτερη αίσθηση της Ναντίν Γκόρντιμερ

Κυριακή, 11 Μαρτίου ώρα 16.30

Την  Κυριακή 11 Mαρτίου 2018 στις 16.30, στην εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος                 

 Ένα διήγημα, μια ανάσα…,  θα παρουσιαστεί το διήγημα «Η Δεύτερη αίσθηση» από την  συλλογή: «Ο Μπετόβεν ήταν κατά το 1/16 μαύρος» της Ναντίν Γκόρντιμερ. ( Εκδόσεις Καστανιώτη).

Μια γυναίκα κάνει διαπιστώσεις για το γάμο της από τον τρόπο που παίζει ο άντρας της το βιολοντσέλο του. Μια άλλη οσμίζεται τις διαθέσεις του συζύγου της στο λακκάκι του αυχένα του. Σπουδαίες προσωπικότητες που έχουν φύγει πρόσφατα από τη ζωή, συναντιούνται ξανά σε ένα κινέζικο εστιατόριο, ενώ μια χήρα, αναζητώντας στοιχεία για τον άντρα που ελάχιστα γνώριζε όσο ήταν ζωντανός, επιδιώκει μια συνάντηση με τον πρώην γκέι εραστή του. Όσο για την ιστορία του τίτλου, αυτή ρίχνει φως σε ένα καινούργιο είδος φυλετικής διάκρισης, όπου οι άνθρωποι ζητούν να κατοχυρώσουν, αντί να κρύψουν, την όποια υπόνοια καταγωγής τους από τη μαύρη φυλή.                                                                                                                                       

 Σε αυτό το βιβλίο της, η Γκόρντιμερ κινείται από τη σφαίρα της πολιτικής σε αυτή των διαπροσωπικών σχέσεων. Ιστορίες με υποβόσκουσα ένταση αλλά και χιούμορ θα υπενθυμίσουν στους θαυμαστές της τη δύναμη της πάντοτε επίκαιρης κι ευφάνταστης πρόζας της.

Δραματοποιημένη αφήγηση-επιμέλεια: Ολύνα Ξενοπούλου

Επεξεργασία ήχου- Τεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Λιοντή

Nαντίν Γκόρντιμερ (1923-2014) –  Νόμπελ Λογοτεχνίας [1991]

Kόρη Eβραίων μεταναστών ρωσικής καταγωγής, γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1923 στο Σπρινγκς, μια πολίχνη δίπλα στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Nότιο Aφρική. Άρχισε να γράφει από την ηλικία των εννέα χρόνων και στα δεκαπέντε της δημοσίευσε το πρώτο της διήγημα. H πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Face to face» («Πρόσωπο με πρόσωπο») δημοσιεύτηκε το 1949. Aκολούθησαν άλλες οκτώ συλλογές διηγημάτων και έντεκα μυθιστορήματα στα οποία φαίνεται έντονα η αντίθεσή της στο τότε ρατσιστικό καθεστώς της πατρίδας της. Mε το μυθιστόρημά της «The Conservationist» («O συντηρητής») κέρδισε το Bραβείο Mπούκερ το 1974. Tο 1991 η Γκόρντιμερ τιμήθηκε με το Bραβείο Nόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.
Ήταν παντρεμένη με τον έμπορο έργων τέχνης Ράινχολντ Κάσιρερ και μητέρα τριών παιδιών. Πέθανε στις 13 Ιουλιού 2014, σε ηλικία 90 ετών.

11Μαρ2018 « Ένα διήγημα, μια ανάσα…» στο Τρίτο Η δεύτερη αίσθηση της Ναντίν Γκόρντιμερ, ώρα 16.30