11Μαρ2018  Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο  «Τα Ολύμπια» του Pietro Metastasio  σε μετάφραση Ρήγα (Φεραίου) Βελεστινλή , ώρα 22.00

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο

«Τα Ολύμπια» του Pietro Metastasio

σε μετάφραση Ρήγα (Φεραίου) Βελεστινλή

Κυριακή, 11 Μαρτίου στις 22.00

Με μια από τις μεταφραστικές καταθέσεις του Ρήγα, που στόχο είχαν «να διαφωτίσωσι τους Έλληνας (…) περί του οποίοι ήσαν άλλοτε και οποίοι είναι τώρα», συνεχίζεται αυτήν την Κυριακή η σειρά μεταδόσεων έργων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού , στην ενδυνάμωση των εθνικοαπελευθερωτικών οραμάτων  και σχεδίων των υπόδουλων Ελλήνων, τα οποία οδήγησαν στην επανάσταση του 1821, καθώς και στη σφυρηλάτηση της ενιαίας εθνικής ταυτότητας του νεοσύστατου ελεύθερου κράτους.

«Τα Ολύμπια» είναι έργο του Ιταλού αββά Pietro (Trapassi) Metastasio, ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της «Αρκαδικής ποίησης», που έγινε παγκοσμίως γνωστός από τα λιμπρέτου για γνωστές όπερες. Ως τέτοιο, με αρχικό τίτλο “Olympiade” (Ολυμπιάδα), παραδόθηκε από τον Metastasio το 1733 στη Βιέννη, όπου και παραστάθηκε σε μουσική Antonio Caldara, την ίδια χρονιά. Στην πρωτεύουσα του ελεύθερου κράτους Αθήνα, το έργο ανέβηκε στη σκηνή το 1836 από το θίασο του Αθανάσιου Σκοντζόπουλου.

Το αρχαιοελληνικό του θέμα, ενέπνευσε στο Ρήγα τη μετάφραση και έκδοσή του στα ελληνικά το 1797 στη Βιέννη, ως το μόνο θεατρικό της συλλογικής έκδοσης με γενικό τίτλο «Ηθικός τρίπους».

Η πρώτη μετάδοση της ραδιοφωνικής ηχογράφησης πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1971 από την εκπομπή «Το Θέατρο της Τετάρτης» στο  Εθνικό Πρόγραμμα.

 

Μουσική επιμέλεια: Δίων Αρίβας

Επιμέλεια ήχων: Γίτσα Βαλμά

Ρύθμιση ήχου: Στέλιος Μαυραπόστολος

Ραδιοσκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρομμάτης

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Νίκος Παπακωνσταντίνου- Κλεισθένης, Μαρία Μοσχολιού- Αριστέα,  Ρένα Βενιέρη- Αργίνη, – Δημήτρης Παπαγιάννης-Μεγακλής, Νίκος Βασταρδής-Λυκίδης,  Γιώργος Νέζος-Αμύντας,  Πέτρος Φώσκολος- Άλκανδρος.

 Πόλα Γαζουλέα, Γιάννης Ροζάκης, Θεόδωρος Ντόβας- χορός

 

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

11Μαρ2018 Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο «Τα Ολύμπια» του Pietro Metastasio σε μετάφραση Ρήγα (Φεραίου) Βελεστινλή , ώρα 22.00