17Οκτ2017 «Τρίτη και 3 στο Τρίτο» Ρεσιτάλ βιολοντσέλλου του Μιχάλη Χόιπελ- Studio Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ώρα έναρξης 15:00

«Τρίτη και 3 στο Τρίτο»

Δεύτερη εκδήλωση του κύκλου «Τρίτη και 3 στο Τρίτο» για την περίοδο 2017-18 με τον σολίστ βιολοντσέλου Μιχάλη Χόιπελ στο Στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε ένα ρεσιτάλ με κοινό και απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 στις 3.00 το μεσημέρι.

Π ρ ό γ ρ α μ μ α:
Έφη Μαρκουλάκη: Κρητική Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο
Προανάκρουσμα – Κισσαμίτικος – Σούστα Ρεθεμνιώτικη –
Το πέμπτο βήμα (πεντοζάλης) – Χανιώτικος

Johan Sebastian Bach: Σουίτα για βιολοντσέλλο ασυνόδευτο αρ.1 , BWV 1007
Prelude – Allemande – Courante – Sarabande – Menuet I & II – Gigue

Bertold Hummel: Fantasia II in memoriam Pablo Casals, έργο.97a

Alfred Schnittke: Klingende Buchstaben

Παρουσίαση: Άννα Σακαλή
Ήχος: Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Για να παρακολουθήσει κάποιος τη συναυλία από κοντά, χρειάζεται κράτηση θέσης με ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση trito@ert.gr

Η Ελληνική Ραδιοφωνία στηρίζει τη σύγχρονη κλασική σκηνή, συνθέτες και ερμηνευτές, δίνοντας την ευκαιρία σε καταξιωμένους σολίστ, αλλά και ταλαντούχους νέους μουσικούς, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε ρεπερτόριο χωρίς σύνορα εποχής, ύφους και φόρμας, με τη φροντίδα του τμήματος ηχογραφήσεων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Η Μουσική σας περιμένει, στο Τρίτο.

Ο Μιχάλης Χόιπελ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 και ξεκίνησε τη μουσική του εκπαίδευση σε ηλικία 5 ετών. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου σε ηλικία 8 ετών από την Όλγα Μπακμανίδη και συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών και αργότερα στο Σύγχρονο Ωδείο της Αθήνας με καθηγητή τον Renato Ripo, όπου και πήρε το 2006 το Δίπλωμα βιολοντσέλου με βαθμό παμψηφεί Άριστα, Α’ Βραβείο και το χρυσό μετάλλιο του Ωδείου.
Λαμβάνει μέρος με επιτυχία σε διαγωνισμούς αποσπώντας Βραβεία όπως το Α’ βραβείο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής το 2003 και 2005, το Α΄ βραβείο στο διαγωνισμό Masefield το 2013 και το 3ο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό Μότσαρτ 2014.
Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση για το έτος 2012/13 και του ιδρύματος Alfred Toepfer στο Αμβούργο. Από το 2006 έως το 2011 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Μουσικής και θεάτρου του Ανοβέρου με τον διακεκριμένο καθηγητή Tilmann Wick, από όπου έλαβε το δίπλωμα του με το βαθμό Άριστα στο βιολοντσέλο. Μετά από επιτυχείς εξετάσεις, τον Ιούνιο του 2011, εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου όπου ολοκλήρωσε το Σεπτέμβριο του 2013 τις σπουδές του για Master στην τάξη του διεθνούς φήμης βιολοντσελίστα Arto Noras.
Παράλληλα λαμβάνει, από τα 14 του, ενεργά μέρος σε διεθνή σεμινάρια, όπως το Forum Artium (Norddeutsches Studienzentrum für musische Bildung) στο Osnabrück, το Schleswig Holstein Music Festival στη Lübeck, το Euro Arts Music Festival στη Λειψία, το Kronberg Academy, το MusicAlp Festival στη Γαλλία, το International Mendelssohn Summerschool Festival στο Αμβούργο κ.α., δίνοντας συναυλίες και λαμβάνοντας μαθήματα από διάσημους καθηγητές όπως τους D. Geringas, A. Noras, B. Greenhouse, W.E. Schmidt, J.P. Maintz, A. Krustev, A. Bylsma κ.α.

Ο Μιχάλης Χόιπελ έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως τις Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Ιταλία, Ελβετία και Ελλάδα. Το 2009 μετά από πρόσκληση εμφανίστηκε στην 15η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή με ένα σόλο πρόγραμμα με το όνομα «The planet’s deep expectations».
Η συναυλιακή του δραστηριότητα τον έχει οδηγήσει σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης όπως την Elbphilharmonie και τη Laeiszhalle στο Αμβούργο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Cuvillés Theater στο Μόναχο, το Concertgebouw στο Άμστερνταμ κ.α. Έχει συμπράξει ως σολίστ με ορχήστρες όπως η Εθνική ορχήστρα της Λευκορωσίας, η Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, η Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Μουσικής του Αμβούργου και του Ανοβέρου, η Sinfonieta του δήμου Χανίων και η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και με μαέστρους όπως οι Eiji Oue, Αλέξανδρος Μυράτ, Martin Brauss, René Gulikers κ.α.
Καλέιται συχνά να δώσει παραστασεις σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το Schleswig Holstein Music Festival, το Aegean Arts Festival, το Mendelssohn Festival Hamburg, το Aegina International Music Festival κ.α.
Συμμετέχει σε σχήματα μουσικής δωματίου και ορχήστρες σε Γερμανία και Ελλάδα παίζοντας σημαντικά έργα κλασσικής μουσικής αλλά και δίνοντας πρώτες εκτελέσεις έργων σύγχρονων συνθετών. Το ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη μουσική τον οδήγησε το 2015 να δημιουργήσει, μαζί με άλλους συναδέλφους του, το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ensemble Volans στο Αμβούργο για το οποίο επιτελεί τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή.
Αρκετοί συνθέτες του έχουν γράψει και αφιερώσει έργα των οποίων έχει κάνει τις πρώτες εκτελέσεις. Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως, ο Jakob Koranyi, ο Tilmann Wick, ο Christoph Schickedanz, η Δανάη Παπαματθαίου-Ματσκε, ο Κωσταντίνος Δεστούνης, ο Γιάννης Γεωργιάδης, ο Gintaras Janusevicius, η Νεφέλη Μούσουρα και ο Mario Häring.
Ο Μιχάλης Χόιπελ συνεργάζεται με καλλιτέχνες και έξω από το χώρο της μουσικής, με ανθρώπους του χορού όπως τον Δάφνι Κόκκινο, την Αγγελική Τρομπούκη και τη Νένα Παπαγεωργίου-Μουράτογλου, ανθρώπους του θεάτρου όπως οι Μιχάλης Αεράκης, Θοδωρής Θεοδωρίδης και Amos Drescher και εικαστικούς όπως η Margot Zweers και η Ανθούλα Μπουρνά, δημιουργώντας διαδραστικές παραστάσεις.
Παράλληλα κάνει παρουσιάσεις και ομιλίες για παιδιά και ενήλικες, όπως στο TEDxAcademy 2016, και γράφει άρθρα για τη μουσική, αποβλέποντας σε μια πιο άμεση επαφή ενός ευρύτερου κοινού με την κλασσική και τη σύχρονη μουσική.
Ο Μιχάλης Χόιπελ παίζει σε ένα βιολοντσέλο κατασκευασμένο το 1723 από τον David Tecchler στη Ρώμη.

17Οκτ2017 «Τρίτη και 3 στο Τρίτο» Ρεσιτάλ βιολοντσέλλου του Μιχάλη Χόιπελ- Studio Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ώρα έναρξης 15:00

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |