18Ιον2017 Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο   «Ρινόκερως» του Ευγένιου Ιονέσκο, ώρα 22.00

 

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο

 «Ρινόκερως» του Ευγένιου Ιονέσκο                                                    

Κυριακή, 18 Ιουνίου στις 22.00

{ Τρίπρακτη αλληγορία ο «Ρινόκερως», αναφέρεται στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες της εποχής μας, και ειδικότερα στον εθνικοσοσιαλισμό. Έξω από τη σχετική μνεία του ίδιου του Ιονέσκο, η αντιπαραβολή η οποία επιχειρείται, του «φυσικού», των αποχαλινωμένων δηλαδή ενστίκτων, που είχε θεοποιήσει ο Χιτλερισμός, με το «πνευματικό», δεν αφήνει αμφιβολία ως προς τον άμεσο στόχο του συγγραφέα.

Το έργο αρχίζει με την εμφάνιση ενός «Ρινόκερου»   (ο συμβολισμός είναι εμφανής) στους δρόμους μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Δεν πρόκειται ωστόσο για ζώο, που ξέφυγε από το θηριοτροφείο, αλλά για άνθρωπο, που μεταβλήθηκε σε ρινόκερω. Η παρουσία του αρχικά προκαλεί ζωηρές αντιδράσεις.

Συν τω χρόνω όμως, όσο οι ρινόκεροι πολλαπλασιάζονται, δημιουργείται ένα είδος υστερίας, που σπρώχνει τους ανθρώπους, τον ένα ύστερα από τον άλλον, να μεταβληθούν σε ρινόκερους. Ακόμα και εκείνους που αρχικά είχαν διαμαρτυρηθεί και ζητούσαν ευθύνες γιατί επετράπη η κυκλοφορία των τεράτων αυτών στους δρόμους. Ο μόνος που αντιστέκεται είναι ένας ανθρωπάκος που ζει απροσάρμοστος στο περιβάλλον του και καθορίζει τη ζωή όχι με βάση τους κανόνες της κοινωνικής συμπεριφοράς, αλλά των προσωπικών αυθόρμητων αντιδράσεων}.

 

Βάσος Βαρίκας

«Κριτική Θεάτρου 1961-1971»

 

Η ηχογράφηση μεταδόθηκε ραδιοφωνικά πρώτη φορά από την εκπομπή «Θέατρο Κυριακής» τον Ιούλιο του 1960.

 

Μετάφραση: Ιουλία Ιατρίδη

Μουσική επιμέλεια: Αργυρώ Μεταξά

Ρύθμιση ήχου:  Νίτσα Λουγγή

Επιμέλεια ήχων: Στέλιος Γιαννακόπουλος

Μοντάζ: Χριστίνα Σκάντζικα

Ραδιοσκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Απόστολος Αυδής, Ανδρέας Φιλιππίδης,  Κλεώ Σκουλούδη, Δήμος Σταρένιος, Γιώργος Μοσχίδης, Βάσω Μεταξά,  Κώστας Ρηγόπουλος, Άννα Κυριακού, Βίκτωρ Παγουλάτος,                        Ευάγγελος Πρωτοπαπάς, Κώστας Παπαγεωργίου, Γιώργος Πλούτης

 

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

18Ιον2017 Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο «Ρινόκερως» του Ευγένιου Ιονέσκο, ώρα 22.00