18Μαρ2017 Η Όπερα στο Τρίτο:  Ριγκολέτο του Βέρντι   από την Μετροπόλιταν της Ν. Υόρκης

rigoletto 2 

 rigoletto 3

Η Όπερα στο Τρίτο:  Ριγκολέτο του Βέρντι    από την Μετροπόλιταν της Ν. Υόρκης

Σάββατο 18-03-2017 ώρα 20:00

Την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι  «Ριγκολέτο», μεταδίδει η εκπομπή «Η όπερα στο Τρίτο», το Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 στις 8 το απόγευμα, από παράσταση που δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2017 στην περίφημη Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης.

Πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Τζιουζέπε Βέρντι που σηματοδότησε την είσοδο του συνθέτη στην περίοδο της ωριμότητάς του. Είναι βασισμένη σε μία νουβέλα του Βίκτορος Ουγκό με τίτλο «Ο Βασιλιάς Διασκεδάζει» και χαρακτηρίζεται από την δραματική της υπόθεση, τους έντονους χαρακτήρες και τη θαυμάσια μουσική της.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο θέατρο Φενίτσε της Βενετίας στις 11 Μαρτίου 1851, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Η υπόθεσή της αφορά στον ευνοούμενο του Δούκα της Μάντοβα, τον γελωτοποιό Ριγκολέτο, που κρύβει καλά από τα αδιάκριτα μάτια του κόσμου τη γοητευτική κόρη του. Ο γυναικάς Δούκας την ανακαλύπτει και την κάνει δική του. Ο γελωτοποιός ορκίζεται εκδίκηση, αλλά η μοίρα έχει τα δικά της σχέδια καθώς η εκδίκηση αυτή στρέφεται εναντίον του και κορυφώνεται δραματικά με τη δολοφονία της κόρης του.

Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Σέρβος βαρύτονος Željko Lučić, ενώ Τζίλντα είναι η Ρωσίδα σοπράνο Olga Peretyatko. Τον Δούκα ενσαρκώνει ο Αμερικανός τενόρος Stephen Costello.

Τη χορωδία και την ορχήστρα της Μετροπόλιταν Όπερας της Ν. Υόρκης  διευθύνει ο Pier Giorgio Morandi.

Παρουσίαση : Αλεξάνδρα Γιαλίνη    

18Μαρ2017 Η Όπερα στο Τρίτο: Ριγκολέτο του Βέρντι από την Μετροπόλιταν της Ν. Υόρκης