21Μαΐ2017  Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο  Δικτατορία και μεταπολίτευση  4 ελληνικά θεατρικά έργα από το 1967 έως το 1978   «Το τρομπόνι» του Μάριου Ποντίκα, ώρα 22:00

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο

Δικτατορία και μεταπολίτευση

4 ελληνικά θεατρικά έργα από το 1967 έως το 1978

Κυριακή, 21 Μαΐου στις 22.00

«Το τρομπόνι» του Μάριου Ποντίκα

 Το αφιέρωμα της εκπομπής σε συγγραφείς και έργα της περιόδου της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα συνεχίζεται με τη μετάδοση του έργου «Το τρομπόνι» του Μάριου Ποντίκα.

Το «Τρομπόνι» είναι μια πολιτική κατάθεση και ταυτόχρονα μαρτυρία όλων των μηχανισμών της βίας όπου βρίσκεται παγιδευμένος ο άνθρωπος. Ο Πελοπίδας στη μικρή επαρχιακή πόλη είναι το καλύτερο τρομπόνι της μπάντας και μαζί με τη γυναίκα του την Ευτυχία φαντάζονται και περιμένουν την προαγωγή του. Το όνειρο αυτό και οι προσδοκίες τους θα συντριβούν όταν ο Πελοπίδας θα αρχίσει να υποψιάζεται, για να βεβαιωθεί στο τέλος, ότι η μουσική που τον έβαζαν να παίζει ασταμάτητα, ήταν για να καλύψει τις κραυγές του πόνου των βασανιζόμενων στα κρατητήρια της Ασφάλειας. Η αποκάλυψη οδηγεί το έργο σε ένα συγκλονιστικό φινάλε, όταν ο ανυποψίαστος ανθρωπάκος, μπροστά στην αλήθεια, συνειδητοποιείται βίαια και μεταμορφώνεται σε υπεύθυνο άτομο, τινάζοντας στον αέρα χίμαιρες και προσδοκίες.

Η πρώτη μετάδοση έγινε από την εκπομπή «Από το Ελληνικό και Ξένο δραματολόγιο» τον Ιανουάριο του 1977.

Μουσική σύνθεση: Μάνος Λοίζος

Ραδιοσκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαηλίδης

Τεχνική επιμέλεια: Γρηγόρης Γίγας

 Παίζουν οι ηθοποιοί: Θύμιος Καρακατσάνης, Ντίνα Κώνστα, Πολύκαρπος Πολυκάρπου, Έρση Μαλικένζου, Γιώργος Χριστόπουλος, Νίκος Τσιλούνης, Πέρυ Ποράβου.

 Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

 

21Μαΐ2017 Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο Δικτατορία και μεταπολίτευση 4 ελληνικά θεατρικά έργα από το 1967 έως το 1978 «Το τρομπόνι» του Μάριου Ποντίκα, ώρα 22:00