Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης στον 102 fm της ΕΡΤ3

 

«Θεμιτά» χαρακτήρισε τα συλλαλητήρια ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3. Υποστήριξε πως είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να συμμετέχει, ωστόσο πρόσθεσε πως η εξωτερική πολιτική δεν καθορίζεται από αυτά.

Συνέστησε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους, καθώς, όπως είπε, όταν βγουν τα πρακτικά που έχουν υπογράψει μπορεί και να τρομάξουν με το τι είχαν συμφωνήσει.

Υπογράμμισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης –και μέσω του erga omnes- είναι να μειωθεί η ζημιά που έχει γίνει από το 1990 με αποτέλεσμα η FYROM να αποκαλείται διεθνώς «Μακεδονία».

Διευκρίνισε πως αν η FYROM δεν τηρήσει το σύνολο των υποχρεώσεων της συμφωνίας θα βρεθεί σε δυσμενέστατη θέση και όχι μόνο δε θα μπει στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά θα έχει και κυρώσεις. Παράλληλα, εξήγησε πως η ένταξη τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε. είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και έφερε ως παράδειγμα χώρες που χρειάστηκαν τουλάχιστον μια δεκαετία από τη στιγμή της αίτησής τους μέχρι να ενταχθούν

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων του 2019 και 2020 για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε πως αν το ΔΝΤ φύγει από τη συμφωνία τότε, τα συγκεκριμένα μέτρα που τα επέβαλε το Ταμείο, θα αρθούν.

Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που αναμένεται να φτάσουν στο 5,19 του ΑΕΠ το 2022 ανέφερε ότι ο στόχος είναι για πλεονάσματα της τάξης του 3,5% και όχι για τόσο υψηλά, αν όμως προκύψουν, τα επιπλέον χρήματα θα διατεθούν σε φοροελαφρύνσεις και σε κοινωνικές ανάγκες.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει ανάγκη κομματικής επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε, με την ολοκλήρωση των μνημονίων, να επιστρέψει στις αρχές και τις αξίες του τόνισε ότι «η κομματική επανίδρυση έπρεπε να γίνει χθες». «Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει σε έναν βάλτο και όσο δεν αναζωογονούμε την κομματική ζωή, όσο δεν αναζωογονούμε τις κομματικές οργανώσεις, αυτό που είναι το κύτταρο που ώθησε το ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει στην κυβέρνηση, θα το βρούμε μπροστά μας» σημείωσε λέγοντας πως η επανεκκίνηση πρέπει να γίνει στα μέτρα που ήταν το 2012. «Εάν δεν το κάνουμε αυτό και δεν έχουμε μια λαϊκή υποστήριξη της κομματικής ζωής δε θα πάμε πολύ μπροστά στα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.

Συνέντευξη στην Ασπασία Βούζη

07Ιον2018 – Πολιτικό Ημερολόγιο – Χρήστος Καραγιαννίδης