10Μαι2018 – Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στον 102 fm της ΕΡΤ3

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να «περάσει» ένα αριστερό προφίλ, τη στιγμή που η πολιτική της είναι ακραία αντιλαϊκή, μίλησε στον 102 fm της ΕΡΤ3 ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υιοθεσία και την αναδοχή.

Ερωτηθείς για την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα για το άρθρο 8, που αφορά στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, σημείωσε ότι η στάση του κόμματος του «δεν έχει καμία σχέση με καταδίκη σεξουαλικού προσανατολισμού» παρέπεμψε, ωστόσο, στις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με το μεγάλωμα ενός παιδιού από ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Διεθνή Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έκανε λόγο για τεράστια μονοπωλιακά συμφέροντα. Παράλληλα, σημείωσε πως η αναζωπύρωση του μετώπου ΗΠΑ-Ιράν βάζει στο κάδρο των εξελίξεων, με πολεμικό τρόπο, όχι πλέον μόνο τη Συρία και τις δυνάμεις που είχαν εμπλακεί στον πόλεμο, αλλά και άλλες περιοχές.

Σχολιάζοντας την ενίσχυση των Ελληνοισραηλινών σχέσεων τόνισε ότι πρόκειται για προσπάθεια αναβάθμισης της συμμετοχής -όχι του λαού- αλλά των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, ώστε να συμμετέχει στο πλιάτσικο που θα ακολουθήσει μετά τις ανακατατάξεις στην περιοχή. Όπως εξήγησε, η εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς δε συμφέρει τη χώρα και ανοίγει μέτωπα για αντιδράσεις από την Τουρκία και άλλες δυνάμεις.

Χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι μετά από τα μνημόνια θα πρέπει να αποκτήσουμε ένα εθνικό πρόγραμμα, χωρίς να μας το επιβάλουν οι θεσμοί και οι δανειστές, αλλά στην ίδια γραμμή, λέγοντας ότι είναι μια προσπάθεια να ενσωματωθούν, ιδεολογικά και πολιτικά, οι πληττόμενοι πολίτες.

Τέλος, για τις πολιτικές συνεργασίες στη μεταμνημονιακή εποχή, αφού σημείωσε ότι η σημερινή πολιτική θα συνεχιστεί, εκτίμησε ότι γίνεται μια προσπάθεια αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις του λαού. «Το κόμμα μας δεν πρόκειται να συνεργαστεί, να συμμετάσχει σε τέτοιες διεργασίες» ξεκαθάρισε.

Συνέντευξη στην Ασπασία Βούζη