Συνέντευξη με τους ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ-ΚΩΣΤΑ ΣΠΑΘΑΡΑΚΗ-ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Συνέντευξη με την Σοφία Χριστοφορίδου για την 7η Οκτωβρίου 1944 (ημέρα της εξέγερσης των Ζόντερκομάντο, την σημαντικότερη προσπάθεια αντίστασης στο Άουσβιτς, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες Εβραίοι, από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας) και για τον Μαρσέλ Νατζαρή, έναν από τους ελάχιστους επιζώντες του Ζόντερκομάντο και τα χειρόγραφά του που αποτελούν τη μοναδική γραπτή μαρτυρία στα ελληνικά που γράφτηκε την ώρα που συνέβαιναν τα τραγικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος.

Συνέντευξη με τον Κώστα Σπαθαράκη από τις εκδόσεις Αντίποδες για το βιβλίο «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους» με την αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάννη, δικηγόρου πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, στην δίκη της Χρυσής Αυγής. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες τον Φεβρουάριο του 2020.

Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά. Τα βιβλία και τα δημοσιογραφικά κείμενά του, στο περιοδ. Σχολιαστής, για πολλά χρόνια στην Ελευθεροτυπία και στη συνέχεια και έως σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών, είναι πολύ σημαντικά στον αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής. Η εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική έρευνά του για δεκαετίες ήταν πολύτιμο υλικό στην διαδικασία της δίκης στην οποία κατέθεσε ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας. Τα σχετικά βιβλία του είναι τα εξής:
«Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής», Εκδόσεις Πόλις, 2012
«Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη δικαιοσύνη», Rosa-Luxemburg-Stiftung, 2014
«Ο αρχηγός, Το αίνιγμα του Ν. Μιχαλολιάκου», εκδόσεις Πόλις, 2018

Η εκπομπή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Επιμέλεια-παρουσίαση: Αναστασία Γρηγοριάδου

08Οκτ2020 – Καλημέρα

958FM, ΚΑΛΗΜΕΡΑ |