«Δεν μπορούμε πλέον να βάζουμε τα ρούχα στο πλυντήριο, να τα καθαρίζουμε από το αίμα και να νομίζουμε ότι καθαριστήκαμε κι εμείς»
είπε ο Θανάσης Τριαρίδης σχολιάζοντας την κακοποιητική συμπεριφορά στο θέατρο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον 9.58fm της ΕΡΤ3, στην εκπομπή της Ελένης Κουρτίδου «ένας Άμλετ για το δρόμο», την Τρίτη  9 Φεβρουαρίου. Η συνέντευξη έγινε με αφορμή τη σειρά των διαδικτυακών σεμιναρίων που παραδίδει ο συγγραφέας με θέμα “Σαίξπηρ: Η επινόηση του ίσκιου | Όταν το δράμα εγκαθίσταται ως παγκόσμιος Κανόνας»

Ο Θανάσης Τριαρίδης μίλησε στην εκπομπή για τον μεγάλο Βρετανό βάρδο, την σαιξπηροκεντρική προσέγγιση της λογοτεχνίας και της ζωής, για τον Άμλετ και τη…  σύγχρονη Δανιμαρκία.  Σχολιάζοντας τις καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά στο θέατρο είπε: «Είναι τρομερό ότι αν δεν μιλούσε η Σοφία Μπεκατώρου, δεν θα μιλούσαν όλοι οι υπόλοιποι. Ένας άνθρωπος άνοιξε μια τρομερή θρυαλλίδα. Αυτό σημαίνει ότι η δημοκρατία μας δεν είναι εντελής, είναι ατελής.  Αυτές είναι ιστορίες που δεν μπορούν να μένουν στο σκοτάδι. Πρέπει να αναθεωρήσουμε.»

«Στον Σαίξπηρ δεν υπάρχει καμία κανονικότητα που να μας κυβερνά. Όλα τα κάνουμε οι άνθρωποι στο εδώ και τώρα. Είμαστε οι ζώντες άνθρωποι που θα επανεξετάσουμε τα πάντα και θα σκεφτούμε τον κόσμο από την αρχή. Γι’ αυτό αγαπάμε τον Σαίξπηρ. Η κάθαρση, στους καιρούς μας, στους καιρούς της νεωτερικότητας, δεν εξαρτάται από τον ποιητή, όπως στο αρχαίο δράμα, αλλά από τις ίδιες τις κοινωνίες που πασχίζουν να βρουν τον κώδικα και να ορίσουν εκ νέου τα όρια τους.»

« Είναι σπουδαίο ότι αυτοί οι άνθρωποι μίλησαν. Έχω γράψει την τοποθέτηση μου για το θέμα σ’ ένα θεατρικό έργο με τον τίτλο «Το πλυντήριο». Δεν μπορούμε πλέον να βάζουμε τα ρούχα στο πλυντήριο, να τα καθαρίζουμε από το αίμα και να νομίζουμε ότι καθαριστήκαμε κι εμείς.»

09Φεβ2021 – Θανάσης Τριαρίδης

958FM, Συνεντεύξεις |