«Ακούγοντας τον Καρυωτάκη» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Από την εμβληματική «Πρέβεζα» και το soundtrack της τηλεοπτικής σειράς «Κ. Γ. Καρυωτάκης», μέχρι την ολοκληρωμένη δουλειά της Λένας Πλάτωνος με τη Σαβίνα Γιαννάτου, αλλά και από την εργασία του Μίκη Θεοδωράκη μέχρι τη μελοποίηση από τους Magic De Spell και τα Υπόγεια Ρεύματα, η δύναμη των στίχων του Καρυωτάκη παραμένει επιβλητική.

Πολλά δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον «άνθρωπο που εις την Πρέβεζαν εχάθη», όπως έγραψε χρόνια αργότερα ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Μπορεί φέτος να συμπληρώνονται 92 χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη (21/07/1928), αλλά ο λόγος του συνεχίζει να συγκινεί, να παρακινεί και να στοιχειώνει.

Την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 και ώρα 19:00 στην εκπομπή «Αδέσποτες Νότες» με τον Μιχάλη Γελασάκη, το Δεύτερο Πρόγραμμα τίμησε τη μνήμη του μεγάλου ποιητή, μεταδίδοντας μόνο μελοποιημένα ποιήματά του. Καλεσμένη, ως ξεναγός στον συναρπαστικό και μυστήριο κόσμο του ποιητή, η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Θάλεια Ιερωνυμάκη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο «ιδιότροπος αυτόχειρας», όπως τον χαρακτήριζαν κάποιοι στην εποχή του, σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές και -αναλογικά με το έργο του- από τους πιο μελοποιημένους.