“Ημερολόγιο Καταστρώματος” Τρίτη 5 Ιουνίου 2018, 120 χρόνια από την γέννηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

5 Ιουνίου 1898- 5 Ιουνίου 2018 
120 χρόνια από την γέννηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το ελληνικό κοινό, παρέλαβε το έργο του Λόρκα, μεταφρασμένο από λογοτέχνες και πνευματικούς δημιουργούς μείζονος βαρύτητας για τα ελληνικά γράμματα (ο Οδυσσέας Ελύτης , ο Νίκος Γκάτσος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Τζένη Μαστοράκη, ο Σωτήρης Τριβιζάς, μετέφρασαν έργα και ποιήματά του). Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Γλέζος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Μαραμής, μελοποίησαν μεταφρασμένους στίχους του. Τραγουδήθηκε δε από σπουδαίους ερμηνευτές. Με λίγα λόγια ο Λόρκα είχε ισχυρούς πρεσβευτές στην Ελλάδα, που περιφρούρησαν την ιδιαίτερη παρουσία του.

«Τα μάγια της πεταλούδας» είναι μια μουσική παράσταση – αναφορά στην ιστορία της σχέσης της χώρας μας με τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα με τρεις νέους ταλαντούχους ερμηνευτές: τον Δημήτρης Βουτσάς, την Πολυξένη Καράκογλου και τον Βασίλης Κούρτης, ενώ ο Παντελής Καλογέρακης διαβάζει αποσπάσματα από θεατρικά και ποιητικά κείμενα…

Ένας φόρος τιμής των νέων καλλιτεχνών σε έναν ποιητή που θαύμασε και υποστήριξε τη νεότητα με τη ζωή και το έργο του: από το Ματωμένο γάμο του Μάνου Χατζιδάκι, το Romancero Gitano του Μίκη Θεοδωράκη, τις μελοποιήσεις του Χρήστου Λεοντή και του Γιάννη Γλέζου, του Νίκου Κυπουργού και του Μάνου Λοΐζου έως τα Σονέτα του Σκοτεινού Έρωτα του Δημήτρη Μαραμή.

«Τα μάγια της πεταλούδας», με την επιμέλεια του Παρασκευά Καρασούλου, ηχογραφήθηκε στο Studio E της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και μεταδόθηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα και το “Ημερολόγιο Καταστρώματος” την Τρίτη 5 Ιουνίου στις 20:00 το βράδυ, με αφορμή την συμπλήρωση 120 χρόνων του Ισπανού ποιητή που υπήρξε και συνεχίζει να λειτουργεί ως ένας οικείος μύθος.

Επιμέλεια: Παρασκευάς Καρασούλος 
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Βουτσάς, Πολυξένη Καράκογλου, Βασίλης Κούρτης
Κείμενα του ποιητή διαβάζει ο Παντελής Καλογεράκης
Ενορχήστρωση:Χρίστος Θεοδώρου
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Χρίστος Θεοδώρου-Πιάνο, ενορχήστρωση
Σταμάτης Μουζακίτης-Κιθάρα
Στράτος Γκρίντζαλης-Μπουζούκι
Κωστής Γιαννακόπουλος- Ηχογράφηση
Έλενα Διάκου- Παραγωγή/Παρουσίαση εκπομπής

Καλή σας ακρόαση!