«Ιστορίες Κλασικού Ραδιοφώνου» – οι πρώτες ηχογραφήσεις των Ελλήνων στην Αμερική. [Μέρος 2ο]

Σήμερα στις «Ιστορίες Κλασικού Ραδιοφώνου» με τον Παντελή Σιβρή, οι περιπέτειες των Ελλήνων στην Αμερική συνεχίζονται: Στις δεκαετίες του 1930 και ’40 οι Έλληνες δεν είναι πια ανεπιθύμητοι σαν τα ποντίκια. Η εξέλιξη τους είναι εντυπωσιακή. Αρκετά Ελληνικά μαγαζιά πρωτοστατούν στον αντιρατσιστικό αγώνα που γίνεται κρυφά και φανερά. Η ομογένεια παίρνει τη θέση που της αξίζει στο πολύχρωμο πάζλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος, η Γερμανική κατοχή και η Εθνική Αντίσταση δεν συνταράσσουν μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους ομογενείς.
Στα τέλη των ‘30’s oι τρείς κόρες του Έλληνα Πήτερ Ανδρέου από την Μινεάπολη της Μινεσότα, γίνονται οι μοναδικές Andrews Sisters και κατακτούν την Αμερική και τον πλανήτη ολόκληρο. Η Κρήτη είχε τον δικό της μύθο στον Νέο Κόσμο: Τον Χαρίλαο Πιπεράκη τον βιρτουόζο της Κρητικής Λύρας. Αυτά και άλλα πολλά 20.00 – 21.00, στο Δεύτερο πρόγραμμα 103 .7 – 102.9. «Ιστορίες από το παρελθόν που ακόμα λάμπουν»!
Στις φωτογραφίες: O ιδιοκτήτης του Ελληνικού καφενείου στην πόλη Aliquippa, το 1938, οι αδερφές Ανδρέου ή Andrews Sisters το 1937 και «The Master of Cretan Lyra in U.S.A Harilaos Piperakis.»