«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – η Ελένη Κυραμαργιού στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Η Ελένη Κυραμαργιού, συγγραφέας του βιβλίου «Δραπετσώνα 1922-1967. Ενας κόσμος στην άκρη του κόσμου», (Εκδόσεις Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) είναι η καλεσμένη της Λίνας Νικολακοπούλου και της Αλεξάνδρας Χριστακάκη στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» το Σάββατο 21 Αυγούστου στις 6 το απόγευμα.

Η Ελένη Κυραμαργιού ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής των κατοίκων της πόλης, που για περισσότερα από 45 χρόνια υπήρξε μια ατέλειωτη παραγκούπολη, απομονωμένη από την πόλη του Πειραιά, ξεχασμένη από την κεντρική εξουσία.
Η Δραπετσώνα ταυτίστηκε με τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και τους εργάτες στα Λιπάσματα, στα ναυπηγεία, στην Πυριτιδαποθήκη, στις δεξαμενές πετρελαίου, στις καρβουναποθήκες του λιμανιού, στα υφαντουργεία. Ταυτίστηκε με τους «περιθωριακούς» ρεμπέτες που σύχναζαν στους τεκέδες, με τα πορνεία στα Βούρλα που όταν έκλεισαν έγιναν φυλακές πολιτικών κρατουμένων, με την μάχη της Ηλεκτρικής και την «μάχη της παράγκας». Ένας ξεχωριστός κόσμος στην άκρη της πόλης, όπου επέμενε να έχει σπίτι με γεράνι και όχι διαμέρισμα σε πολυκατοικία. Μια μάχη που χάθηκε οριστικά.