«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – Ιάκωβος Καμπανέλλης ο «Πατριάρχης του Θεατρικού Σεναρίου»

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την γέννηση και δέκα από τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. 
29 Μαρτίου 2011. Πεθαίνει στα 90 του χρόνια από νεφρική ανεπάρκεια στο Νοσοκομείο «Μητέρα» ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, μια βδομάδα μετά τον θάνατο της συζύγου του, γεγονός που όμως δεν το πληροφορήθηκε ποτέ. Τα οστά του μεταφέρονται στην γενέτειρά του στην Νάξο, όπου από το 2016 λειτουργεί και το Μουσείο Καμπανέλλη.
Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη, τιμώντας την μνήμη του «Πατριάρχη του θεατρικού Σεναρίου» το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 στις 18.00, με την πολύτιμη συμβολή του Αρχείου της ΕΡΤ, παρουσιάζουν τις σημαντικότερες στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας, που ξεκινάει το 1945, μετά την απελευθέρωση του από το ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης Μαουτχάουζεν, όταν μαγεύτηκε από το θέατρο στο Υπόγειο του Κουν και φθάνει μέχρι το 2007 που εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής των Εφήβων. Συγγραφέας, ηθοποιός, σεναριογράφος, στιχουργός, ραδιοσκηνοθέτης, διευθυντής στην Ραδιοφωνία της ΕΡΤ, μέλος της Κριτικής Επιτροπής του 22ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» ακούγεται ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο, 
από την ραδιοφωνική θεατρική παράσταση «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, που μεταδόθηκε στο ΕΙΡ στις 10 Φεβρουαρίου 1954 σε διασκευή Ιάκωβου Καμπανέλλη. Επίσης ακούγονται αποσπάσματα από το «Μεγάλο Τσίρκο», ενώ  παρουσιάζονται λεπτομέρειες για την εργογραφία του, όμως καταγράφεται στην βιογραφία του «Άκουσε την φωνή μου κι έλα-τραγούδια και ποιήματα» της Κατερίνας Καμπανέλλη και του Θάνου Φωσκαρίνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.