«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – Μήτσος Κασόλας

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 η Λίνα Νικολακοπούλου και η Αλεξάνδρα Χριστακάκη στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» φιλοξενούν στο στούντιο τον 84χρονο συγγραφέα και δημοσιογράφο Μήτσο Κασόλα, με αφορμή την «Γερακίνα», το τελευταίο μυθιστόρημα της τριλογίας που ξεκίνησε πριν 40 χρόνια με τον «Πρίγκηπα» συνέχισε το 1998 με την «Αγγελίνα» και ολοκληρώθηκε το 2020 πριν την πρώτη καραντίνα της πανδημίας.
Ψυχή που δεν κάθεται φρόνιμα, ο χαρακτηρισμός που του αρμόζει.
Γιατί τον παιδεύει η ιστορία της Ελλάδας, τα πάθη της, οι παθογένειές της, οι αυτόκλητοι σωτήρες -εξουσία, εκκλησία, δικαστές- ο θάνατος και η νεκρανάστασή μιας χώρας, που δυσκολεύεται να περπατήσει. Γιατί τον ταλανίζει η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η δικαιοσύνη, γιατί αρνείται να αποδεχθεί την νέα κανονικότητα; Οι ήρωες του μυθιστορήματος έζησαν όλα τα δεινά της Μικρασιατικής Καταστροφής, των Βαλκανικών πολέμων, του Εμφυλίου, της συμμετοχής στον πόλεμο της Κορέας, της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης, της χούντας, της μετανάστευσης, της ερήμωσης της επαρχίας και της αποδυνάμωσης της χώρας με τα μνημόνια και την τρόικα.
Ο Μήτσος Κασόλας θυμάται την διαμεσολάβηση της Αλίκης Βουγιουκλάκη για να του χορηγηθεί διαβατήριο για την Αγγλία, τα πέτρινα χρόνια της χούντας, την συμβολή του Ζυλ Ντασέν και της Μελίνας Μερκούρη με την ταινία «Δοκιμή» στην πτώση της χούντας, την συνεργασία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και την Μαρία Δημητριάδη για να προκύψει το εμβληματικό «Δελτίο Καιρού», την κρίση του Γιάννη Ρίτσου για τις πρώτες του ποιητικές συλλογές και την δική του αγωνία. Απαγγέλει από μνήμης 3 δικά του ποιήματα και αφιερώνει στην σύντροφό του Αριάδνη, που την έχασε πρόσφατα.