«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – Νίκος Μπελαβίλας

Πάμε μια βόλτα στον Πειραιά; Ξεναγός μας το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Νίκος Μπελαβίλας συγγραφέας του βιβλιου «Ιστορία της πόλης του Πειραιά», εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Από τη ίδρυσή της το 1833 έως τις ημέρες μας. Ο Πειραιάς, το λιμάνι, η Δραπετσώνα, η Νίκαια, το Κερατσίνι, το Πέραμα, του Ρέντη, ο Κορυδαλλός.
Βόλτα ..200 χρόνων μέσα σε 600 σελίδες εντός και εκτός των τειχών. Μην τρομάζετε! Η γλώσσα του δεν είναι ακαδημαϊκή αν και ο συγγραφέας είναι καθηγητής στο ΕΜΠ.
Ταξίδι στο χρόνο. Η πραγματικότητα έχει Βασιλιάδες και εργάτες εξαθλιωμένους, πλούσιους και φτωχούς, πρόσφυγες Χιώτες: έμπορους και τραπεζίτες, πρόσφυγες Υδραίους: εφοπλιστές και καπεταναίους μα και πρόσφυγες στον συνοικισμό των «παροίκων»: φτωχούς οικονομικούς μετανάστες από τη Μάνη, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη. Πόλη μεταπρατική και προσφυγική. Πόλη με αρχοντικά και με παραπήγματα. Με τις πολυτελείς κατοικίες στον συνοικισμό του Τσίλερ στην Καστέλα που συνυπάρχουν με τα παραπήγματα στις φτωχογειτονιές. Όμως πώς αλλάζει το τοπίο όταν εισβάλλουν μαζικά 100 χιλιάδες πρόσφυγες από την Μ. Ασία, και βρίσκεται η διοίκηση απροετοίμαστη; Πώς γεννιούνται οι άλλοι συνοικισμοί; Πώς μετατρέπεται σε βιομηχανική ζώνη η περιοχή και πότε αρχίζει η αποβιομηχάνιση κι η παρακμή; Γιατί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έμεινε τραυματισμένη πόλη;
Πολλά τα ερωτήματα που βρίσκουν απάντηση στο βιβλίο και στην συζήτηση.
– Πού πήγαν όλες οι αρχαιότητες όταν ο Όθωνας αποφάσισε να έχει η Αθήνα ως πρωτεύουσα της το δικό της επίνειο τον Πειραιά;
– Έλληνες ή Βαυαροί οι αρχιτέκτονες και οι πολεοδόμοι της πρώτης χάραξης της πόλης;
– Γιατί η χάραξη της οδού Πειραιώς, δεν ακολούθησε την διαδρομή που είχαν τα Μακρά Τείχη; Μήπως για να μην αποζημιώσουν τους γαιοκτήμονες;
– Εκεί που είναι σήμερα τα Public ήταν ο θερινός κινηματογράφος «Παλλάς» με αρχιτέκτονα τον Λαζαρίμου, αυτόν που σχεδίασε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
– Εκεί που είναι σήμερα τα «Marks & Spenser» ήταν το θέατρο «Ολύμπια» και το «Καπιτόλ» με 750 θέσεις και ζωντανή ορχήστρα
– Εκεί που είναι το Σούπερ Μάρκετ Μαρινόπουλος ήταν ο πολυχώρος «Splendit» με κινηματογράφο, μπιλιάρδο και καφενείο.
Όσοι είδατε, την «Λόλα», τα «Κόκκινα Φανάρια», θα μάθετε τη ιστορία της Τρούμπας (από το τρόμπα) και των Βούρλων και την υποκριτική αστική ηθική.
Τα ντοκουμέντα είναι πολλά. Διαβάστε το βιβλίο. Ακούστε την εκπομπή στο Δεύτερο. Κατεβείτε μια βόλτα στον Πειραιά.. Αξίζει τον κόπο.