«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – ο Γιάννης Παντελάκης στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 ο Γιάννης Παντελάκης έρχεται στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 καλεσμένος της Λίνας Νικολακοπούλου και της Αλεξάνδρας Χριστακάκη, στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια».

17 Ιουλίου 1936, ξεκινά ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ισπανία. Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παντελάκης, συγγραφέας του βιβλίου «Los Buenos Antifasistas», μετά από διετή έρευνα στα αρχεία των Διεθνών Ταξιαρχιών σε Ισπανία και Μόσχα, φέρνει στην επιφάνεια υποφωτισμένες και λησμονημένες άγνωστες ιστορίες των 300 περίπου Ελλήνων Διεθνιστών Εθελοντών που βρέθηκαν στο πλευρό των Δημοκρατικών στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Ποιοί ήταν οι Έλληνες διεθνιστές brigadistas; Ποιός ήταν ο Φράνκο που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Ιβηρικής χερσονήσου επί 40 έτη με την «Λευκή τρομοκρατία»; Ποιές ριζοσπαστικές αλλαγές είχε δρομολογήσει την δεκαετία του 1930 το Δημοκρατικό Κόμμα στην Ισπανία που ενοχλούσαν τους σκοταδιστές; Ποιοί Έλληνες επιχειρηματίες κερδοσκοπούσαν, πουλώντας πυρίτιδα και στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές; Πού βρέθηκαν μετά όσοι δεν άφησαν τα κόκκαλα τους στην Ισπανία; Ποιός ήταν ο ρόλος του Νίκου Καζαντζάκη, απεσταλμένου της Καθημερινής;

Ένας πόλεμος που συγκίνησε συγγραφείς και λογοτέχνες που βρέθηκαν εκεί που γράφονταν οι πιο γκρίζες σελίδες της ιστορίας: Χέμινγουεϊ, Τζωρτζ Όργουελ, Αντρέ Μαλρώ, Πάμπλο Νερούντα. Δικαίως ο Στρατής Τσίρκας έγραψε τον «Όρκο των ποιητών», απάντηση στην δολοφονία του Λόρκα από το καθεστώς του Φράνκο.