«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – ο Κωνσταντίνος Πουλής στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Το Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2021, στις 18.00, η εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» φιλοξενεί τον δημοσιογράφο του thepressproject.gr  Κωνσταντίνο Πουλή, με την ιδιότητα του συγγραφέα του βιβλίου «Από το αλέτρι στο Smartphone. Συζητήσεις με τον πατέρα μου» (εκδόσεις Μελάνι), για το οποίο έλαβε το κρατικό βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας και Χρονικού για το 2020.

Η Λίνα Νικολακοπούλου και η Αλεξάνδρα Χριστακάκη συζητούν με τον Κωνσταντίνο Πουλή για το πέρασμα στην σύγχρονη ζωή, χωρίς νοσταλγία στο παρελθόν και την αγροτική ζωή, αλλά και χωρίς δέος μα ούτε και φόβο απέναντι στις νέες τεχνολογίες. Ξεκινούν από μια παραδοχή: ότι ποτέ η ζωή δεν άλλαξε τόσο δραστικά, όσο τον 20ο αιώνα και ως εκ τούτου αυτή η γενιά είναι μοναδική.

Στο βιβλίο, που δεν είναι αυτοβιογραφία, περιλαμβάνονται αφηγήσεις του πατέρα του που γεννήθηκε σε έναν αγροτικό χωριό της Πελοποννήσου την Κατοχή και βίωσε όλες τις μεγάλες αλλαγές. Από τα γρουνοτσάρουχα και την μπομπότα ως το έξυπνο κινητό. Ο συγγραφέας καταθέτει συμπυκνωμένη ιστορική γνώση με δοκιμιακή γραφή για την ιστορική εξέλιξη του υλικού πολιτισμού που αφορά την καθημερινότητα του ανθρώπου δηλ. το φαγητό, το ντύσιμο, το παιγνίδι, την λαϊκή ιατρική, τον χορό, την τηλεόραση και το ίντερνετ. Και καταλήγει πάντα με ένα φιλοσοφικό ερώτημα. Δεν αποτελεί δίλημμα για τον συγγραφέα η «εξύμνηση του παρελθόντος ή φόβος για την τεχνολογική εξέλιξη». Η απάντηση, απόρροια ιστορικής έρευνας, είναι το «ναι μεν αλλά».