«Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» – ο Ρεζά Γκολαμί στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Η εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» το Σάββατο 02  Οκτωβρίου 2021,  στις 18.00, φιλοξενεί στο Δεύτερο Πρόγραμμα  τον Ρεζά  Γκολαμί, Αφγανό πρόσφυγα και  συγγραφέα του αυτοβιογραφικού βιβλίου «Χαμένες ταυτότητες» με υπότιτλο «ονειρεύομαι έναν κόσμο χωρίς σύνορα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος».

Ο Ρεζά Γκολαμί ιστορεί την δική του Οδύσσεια, που ξεκινά στα 9 του χρόνια, όταν αναγκάζεται λόγω των Ταλιμπάν να εγκαταλείψει την Καμπούλ και αφού περιπλανιέται ω πρόσφυγας σε Πακιστάν, Ιράν, Τουρκία, φθάνει  στην Μυτιλήνη και από εκεί στην Αθήνα το 2006 σε ηλικία 17 ετών. Μόνος. Χωρίς οικογένεια, αν και παιδί πολυμελούς οικογένειας, η οποία διασκορπίστηκε στην υφήλιο. Είδε με τα παιδικά του μάτια βιασμούς, απαγχονισμούς, γνώρισε την  βία, τον φόβο, τον θάνατο, την πείνα, τους βομβαρδισμούς. Έχασε την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας, έμαθε να ζει μόνο με την ελπίδα, όχι με όνειρα.

«Κανείς δεν επιλέγει την προσφυγιά. Έρχεσαι σε έναν κόσμο δίχως να γνωρίζεις τι σημαίνει εθνικότητα, γλώσσα, χρώμα, θρησκεία. Όμως είναι μια κληρονομιά που την κουβαλάς εφ’ όρου ζωής. Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο με τον οποίον εσύ θέλεις να ζήσεις. Δεν υπάρχουν λέξεις να δώσουν μορφή στην ταλαιπωρία μου. Για να γίνει κάποιος φάλαινα πρέπει να πιεί θαλασσινό νερό, να γευτεί την γλυκόπικρη γεύση που αφήνει κάθε ιστορία» εξομολογείται, με χαμόγελο και αισιοδοξία ο Ρεζά Γκολαμί στη Λίνα Νικολακοπούλου και στην Αλεξάνδρα  Χριστακάκη.