Ο Νίκος Σιδέρης «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Ο Νίκος Σιδέρης, ψυχίατρος και συγγραφέας του βιβλίου «Τα κοκορωνάκια κοσμοκατακτητές. Μια πανδημία μεγαλομανίας και το άδοξο τέλος της» (εκδόσεις Εύμαρος) είναι ο καλεσμένος της Λίνας Νικολακοπούλου και της Αλεξάνδρας Χριστακάκη στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022, στις 18:00, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Ένα αλληγορικό παραμύθι, μια μεταφορά της τραυματικής εμπειρίας που βιώνουμε δύο χρόνια από τον  Covid 19.  Μια παραβολή για τις  συμφορές και τις τραυματικές εμπειρίες που δημιουργεί η αλαζονεία, η μεγαλομανία, η εξουσία, ο ολοκληρωτισμός. Ένα αλληγορικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με γλώσσα κατανοητή για όλους. Έμφαση δίνεται στο λόγο και όχι στην εικόνα που είναι υποστηρικτική, γιατί οι ιστορίες -προφορικές και γραπτές- είναι αυτές που διδάσκουν.

Ο συγγραφέας αναφέρεται στον θεραπευτικό ρόλο της γνώσης, του βιβλίου, της ιστορίας, που πρέπει να αφομοιώνεται με γέλιο και χιούμορ για να είναι αποτελεσματική. Επικρίνεται η παραφροσύνη, ο παραλογισμός, η ψευδαίσθηση του μεγαλείου, η μανία της κυριαρχίας, η αντίληψη ότι είμαστε άτρωτοι.

Το βιβλίο παραπέμπει στο περιεχόμενο της «Φάρμας των ζώων» του Οργουελ και στο πνεύμα του Αισχύλλου μέσα από το ιστορικό ντοκουμέντο  για την ναυμαχία της Σαλαμίνας.