«Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!» – Για τον «Νοητό Λύκο» του Μάνου Ελευθερίου. Από το ποιητικό κείμενο στο μουσικό – θεατρικό έργο του Γιώργου Ανδρέου με τον Γιώργο Νταλάρα

Παρασκευή 9 Απριλίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο πρόγραμμα 103.7. Με αφετηρία την ποιητική συλλογή του Μάνου Ελευθερίου, ακούμε το μουσικο – θεατρικό έργο του Γιώργου Ανδρέου με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Χρήστο Θηβαίο και την Μάρθα Φριντζήλα.
Θυμάμαι τον Μάνο Ελευθερίου, στα 1984 ακόμη, να μού λέει ότι η «Θητεία» του, ήταν αρχικά ένα ενιαίο έργο που τον βασάνισε πολύ: «Αυτό που θυμάμαι ότι με τίναξε στον αέρα εκείνα τα χρόνια, ήταν η «Θητεία.». Την ξεκίνησα αμέσως μετά το θάνατο του Λαμπράκη. Αρχικά, την είχα κάνει όπερα. Θυμάμαι, δούλευα ώρες ατέλειωτες, σε μια εποχή που δούλευα κι αλλού.» «Υπάρχει το λιμπρέτο;» τον ρώτησα. «Μπορεί να το έχει ο Μαρκόπουλος. Του είπα κάποτε να μου δώσει μια φωτοτυπία. Αλλά και τι να την κάνω; Όταν την ξαναδιάβασα μετά από χρόνια, είδα ότι το μόνο ζωντανό στοιχείο εκεί μέσα είναι τα κείμενα που αποσπάστηκαν για τον ομώνυμο δίσκο».
Χρόνια μετά βέβαια, θα σταθεί με πίκρα και ειρωνεία στην αντιμετώπιση του ποιητικού του λόγου: «Ξέρετε τι γίνεται στο τέλος; Τι είναι εκείνο που μένει; Εγώ θα ακούγομαι περισσότερο από τους ανθρώπους της γενιάς μου γιατί έχω τα τραγούδια. Όποτε κάποιος παραγωγός του ραδιοφώνου, ας πούμε, δει ότι ταιριάζει ένα δικό μου τραγούδι με το θέμα της εκπομπής του, θα το βάλει και θα πει και το ονοματάκι μου. Αυτό είναι το μόνο παράσημο που θα πάρω. Η τύχη κάθε ποιητή είναι μια σελίδα σε μια ανθολογία και ένα δυο ποιήματα. Άντε να είναι και γνωστός σου ο ανθολόγος, μπορεί να σου βάλει και δέκα σελίδες.».
Τελικά, στην δισκογραφία, εκδόθηκε ως ενιαίο έργο, κι αυτό μετά το θάνατό του, ο «Νοητός Λύκος». Στην εκπομπή ακούμε την μελοποίηση του Γιώργου Ανδρέου. Και προσπαθούμε να την τοποθετήσουμε μέσα στην «δράση» του αρχικού ποιητικού κειμένου. Πάντα με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».
ΥΓ : Η εικόνα διαμορφώθηκε για μια ακόμη φορά από τον Πέτρο Παράσχη.