«Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!» – O Αγάθωνας Ιακωβίδης του 1989 και μια «χαμένη» ζωντανή ηχογράφηση με δημοτικά τραγούδια.

Παρασκευή 23 Ιουλίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο πρόγραμμα 103.7.
Να σας πω την ιστορία αυτής της ηχογράφησης : Είναι 1989. Είναι ο Χρήστος Ζώτος στο λαούτο, ο Γιάννης Ζευγώλης στο βιολί, ο Βασίλης Τζωρτζίνης παίζει ούτι και λαούτο και ο Νέστορας Δρούγκας, κρουστά. Εκείνη την εποχή, ο Αγάθωνας, με τη συγκεκριμένη ομάδα μουσικών, έπαιζε δημοτικά χωρίς μικρόφωνα σ’ έναν μικρό χώρο στους Αμπελοκήπους. Στην οδό Δημητσάνας – αν θυμάμαι καλά. Χωρούσε 90 – 100 άτομα. Το «ΡΑΒΑΝΑΣΤΡΟΝ» – το όνομα από το ινδικό έγχορδο, σε μια εποχή που αυτοί οι ήχοι διεκδικούσαν ξεχωριστή θέση στην Αθήνα.
Εκεί, τους είδα και τους κάλεσα να ηχογραφήσουμε ζωντανά ένα μέρος από το πρόγραμμά τους. Για μια εκπομπή που μεταδιδόταν το μεσημέρι του Σαββάτου από το τότε Τέταρτο Πρόγραμμα. Κι ήταν κατά κάποιο τρόπο ο πρόγονος του «ΗΣΥΧΙΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ!» Λεγόταν «Αν μας αντέξει το σκοινί» – από τον στίχο της Λίνας Νικολακοπούλου που μόλις είχε κυκλοφορήσει. Ειδικά για την εκπομπή είχαν διαμορφώσει το σήμα, η Δήμητρα Γαλάνη με την ηχητική υποστήριξη του Στέφανου Κορκολή.
Έτσι έγινε. Από αυτή την ηχογράφηση, είχα κρατήσει σε ταινία το μουσικό μέρος. Όλο το υλικό, όχι μόνο αυτό που μεταδόθηκε. Η τελική διαμόρφωση της εκπομπής όμως, χάθηκε στο χρόνο. Όσο κι αν την αναζήτησα εκ των υστέρων, δεν βρέθηκε. Πριν από ένα χρόνο όμως, μέσα από το fb, ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου ένας από τους μουσικούς αυτής της ηχογράφησης, ο Βασίλης Τζωρτζίνης – 25 χρονών τότε. Και ω του θαύματος. Ο Βασίλης, είχε καταγεγραμμένη την εκπομπή όπως μεταδόθηκε… Μου την έστειλε, την υποσχέθηκα και στον Αγάθωνα αλλά με την ξαφνική φυγή του, δεν την πήρε ποτέ. Ακούγοντάς την και ο ίδιος, διαπίστωσα ότι υπήρχαν και ηχογραφήσεις που δεν είχαν μεταδοθεί τότε. Είπα λοιπόν σήμερα να επανέλθω. Συνδυάζοντας εκ νέου κάποιες από τις πρόζες της μετάδοσης, με το υλικό που όπως είπα είχα κρατήσει στην αρχική του καταγραφή. Η νέα μετάδοση, εις μνήμην του Αγάθωνα αλλά και εις υγείαν των μουσικών που τον συνόδευαν τότε. Με τις ιδιαίτερες ευχαριστίες βέβαια, στον Βασίλη Τζωρτζίνη που διέσωσε και τις συνομιλίες μας από τότε.
«Αν μας αντέξει το σκοινί…» λοιπόν. Πάντα με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».
Σημείωση: Την εικόνα της ανάρτησης διαμόρφωσε ο Πέτρος Παράσχης.