Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.
Ο μύθος θέλει τη συνεργασία τους να ξεκινά από ένα στοίχημα μεταξύ τους. Αυτό ήταν αν ο Γιάννης Σπανός θα μπορούσε να γράψει λαϊκά τραγούδια, τραγούδια σε λαϊκούς δρόμους, με βάση το μπουζούκι και για λαϊκούς τραγουδιστές. Επέμενε ότι αν έχει τους κατάλληλους στίχους, μπορεί να γράψει. Όταν ο Τάκης Λαμπρόπουλος – μετά το «Νέο κύμα» και τις «Ανθολογίες» πάνω στους έλληνες ποιητές – ζητάει από τον Γιάννη Σπανό να γράψει για τους κορυφαίους λαϊκούς τραγουδιστές της εταιρίας του (Μπιθικώτσης, Μοσχολιού, Κόκοτας) και εκείνος ανταποκρίνεται, τα 7 από τα 12 τραγούδια του πρώτου δίσκου που κάνουν μαζί, έχουν στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ανάμεσα σ’ αυτά, είναι το «Μια Κυριακή», το «Άκου πως κλαίει ο μπαγλαμάς», το «Τι σού ‘φταιξαν τα νιάτα μου» και βεβαίως το «Πες πως μ αντάμωσες».

Η αφετηρία δεν άφηνε περιθώρια για τη συνέχεια. Θα ακολουθήσουν οι μεγάλοι δίσκοι «Το Σαββατόβραδο» ( Μοσχολιού – Κόκοτας – Μητσιάς) και «Μέρες αγάπης» (Κόκοτας – Γαλάνη) και αρκετά σκόρπια τραγούδια. Αργότερα, πάλι ως ολόκληρος μεγάλος δίσκος, θα έρθει η «Οδός Αριστοτέλους», με τον Γιάννη Πάριο, τη Χαρούλα Αλεξίου και τον Γιάννη Καλατζή. Για την Αλεξίου, θα γράψουν τραγούδια και σε προσωπικούς της δίσκους. Θα γράψουν όμως στα χρόνια του ‘70 και για τον Γιάννη Πουλόπουλο – που μαζί με τον Μιχάλη Βιολάρη είναι και οι πρώτοι που έχουν πει λαϊκά του Σπανού την εποχή των «Ανθολογιών». Όπως και για τον Γιώργο Νταλάρα – αν και η «Αλάνα» λέγεται ότι είναι τραγούδι από την εποχή της δικτατορίας. Θα πει κάποια τραγούδια τους ο Κώστας Καράλης και η συνεργασία θα ολοκληρωθεί το 1983, με ένα δίσκο για τον Μανώλη Μητσιά («Στου καιρού τα ρέματα») και κάποια ακόμη τραγούδια με τον Σταμάτη Κόκοτα. Συνολικά, έχουν γράψει μαζί κάπου 90 τραγούδια.

Στην εκπομπή ακούμε όσα …χωράνε και μιλάμε για αυτά, για την εποχή, τα θέματα και την συνεργασία γενικότερα. Πάντα με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».
ΥΓ : Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από τα πρώτα χρόνια της συνεργασίας. Τη διαμόρφωσε για μας ο Πέτρος Παράσχης.

«Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!» – Ο Γιάννης Σπανός με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου