«Παρ’ το αλλιώς θα βρεις» Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020-Αφιέρωμα στην τραγουδίστρια Στέλλα Χασκίλ στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

«ΚΟΡΙΤΣΙ ΞΕΝΟ
ΣΑΝ ΙΣΚΙΟΣ ΠΛΑΝΙΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΟ ΣΤΗ ΓΗ…» :
Παρακολουθήσαμε τη ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΣΚΙΛ στο πέρασμά της μέσα από τα χρόνια, από τότε που εκείνη έφυγε από τη ζωή. Την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, 7 με 9 το απόγευμα, στο ΔΕΥΤΕΡΟ πρόγραμμα 103.7.
Πολλά από τα τραγούδια που εκείνη πρωτόπε – με κορυφαίο το ‘Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» – τραγουδήθηκαν πολύ και συνδέθηκαν με νεώτερους τραγουδιστές.
Είναι κι άλλα που με κάθε ευκαιρία ανακαλύπτονται, στις παλιές εκτελέσεις ή δοκιμάζονται σε καινούργιες.
Έξη χρόνια ήταν όλα κι όλα η καριέρα της ,από τα 1947 μέχρι το 1952 .Σε αυτά, ηχογράφησε περίπου 100 τραγούδια ως πρώτη φωνή κι άλλα 30-40 ως δεύτερη…
Έφυγε στα 36 της χρόνια, στις 28 Φλεβάρη του 1954.
Οι επόμενες δεκαετίες γνώριζαν λίγα στοιχεία γι’ αυτήν αλλά τραγούδησαν πολλά από τα τραγούδια που πρωτόπε, από νεώτερες εκτελέσεις. Κορυφαία περίπτωση το «Ακρογιαλιές δειλινά» του Βασίλη Τσιτσάνη. Ο ίδιος ο Τσιτσάνης το μετέφερε στους νεώτερους με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη το 1973, ενώ στα χρόνια μας το είδαν αλλιώς οι imam Baildi με την Ελεονώρα Ζουγανέλη. Στα χρόνια του ’80, βγήκαν 1-2 δίσκοι βινυλίου αφιερωμένοι στη Χασκίλ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υλικού της,το ακούσαμε στα ακόμα νεώτερα χρόνια. Ο Ηλίας Βολιώτης – Καπετανάκης «αναζήτησε τα ίχνη της» περισσότερο και δημοσίευσε πρώτος το πιο πλήρες βιογραφικό. Με αφορμή αυτό ο Ηλίας Κατσούλης έγραψε το τραγούδι «Ποιος θυμάται τη Στέλλα Χασκίλ;». Κι είναι ο Μάριος Yehaskel, που μας παρέδωσε μέσα από το διαδίκτυο ένα σπουδαίο και αξιοπρόσεκτο φωτογραφικό υλικό.Στην εκπομπή προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στα τραγούδια που αγαπάμε και σε κάποια που θέλουμε να γνωρίσουμε καλλίτερα, ανάμεσα στις δικές της και τις κατοπινές τους εκτελέσεις. Πάντα με τη διάθεση του «ΠΑΡ’ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ… ΘΑ ΒΡΕΙΣ!»

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Τσάμπρας

Καλή σας ακρόαση!