«Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!» – Στο «καφενείο των μουσικών» ο Τάκης Καρναβάς. Δημοτικά και νεοδημοτικά τραγούδια στην Ελλάδα του ’60-’70 και μια ηχογράφηση από το Αρχείο της ΕΡΑ

Παρασκευή 16 Απριλίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο πρόγραμμα 103.7.
Μικρή αναφορά στον κορυφαίο δημοτικό τραγουδιστή. Είχε γεννηθεί το 1936 στο χωριό Κανδύλα στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας. Στην εκπομπή, τον ακούμε να αφηγείται ο ίδιος λίγα βιογραφικά του στοιχεία, σε ραδιοφωνική εκπομπή του Χριστόδουλου Χάλαρη, στα 1978. Η μουσική παράδοση του Ξηρόμερου προφανώς σημάδεψε την πορεία του στο τραγούδι. Στα μέρη εκείνα ήταν πάντα η βάση του και με βάση αυτό το τραγούδι διαμόρφωσε τον προσωπικό του τρόπο σε όσες περιοχές τον αναζητούσαν και βέβαια στην Αθήνα, όπου συγκεντρώνονται οι εσωτερικοί μετανάστες της εποχής του.
Ο Τάκης Καρναβάς, θα ξεκινήσει την δισκογραφία του μέσα στην άνθιση των μικρών δίσκων 45 στροφών, στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Αυτή η άνθιση θα κρατήσει μέχρι τα μέσα του ’70. Με πολλά δημοτικά που ξανατραγουδιούνται αλλά και πολλά νεοδημοτικά που γράφονται για τις ανάγκες εκείνων των ημερών. Από τα μέσα του ’70 αυτός ο ήχος αρχίζει σιγά σιγά να περνάει στο περιθώριο των μεγάλων δισκογραφικών εταιριών. Οι τραγουδιστές και οι μουσικοί τους περνάνε σε μικρότερες εταιρίες. Κι εκεί συνεχίζουν να κάνουν μεγάλους δίσκους βινυλίου πια, συνήθως όχι με τις καλλίτερες συνθήκες. Εκεί όμως καταγράφονται στα νεώτερα χρόνια και οι ξεχωριστές επιδόσεις των κορυφαίων. Κυρίως με τον Βασίλη Σούκα στο κλαρίνο, θα πραγματοποιήσει εκείνα τα χρόνια μια ατέλειωτη σειρά ηχογραφήσεων. Oι τελευταίες από αυτές, σ’ ένα μεγάλο δίσκο βινυλίου, στα 1991. Τότε ήταν που τους φιλοξένησα σε μια ραδιοφωνική εκπομπή που – μάλλον – δεν έχει διασωθεί. Ότι μού έχει μείνει από εκείνη την εκπομπή είναι η κούραση του Τάκη Καρναβά και η διάθεση του Βασίλη Σούκα για ψάξιμο σε άλλους μουσικούς χώρους. Ο Βασίλης Σούκας, θα φύγει από τη ζωή δυο χρόνια μετά – στα 63 του χρόνια. Το 1994 στα 58 του μόλις χρόνια, ο Τάκης Καρναβάς θα χτυπηθεί από εγκεφαλικό. Θα φύγει από τη ζωή στις 20 Ιουλίου του 1999 – κι αυτός στα 63 του χρόνια.
Αφορμή για τη σημερινή εκπομπή, ήταν μια ηχογράφηση από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Έγινε τότε με την επιμέλεια του Χριστόδουλου Χάλαρη, σε μια σειρά που επιμελούνταν τότε με τίτλο «Το καφενείο των μουσικών». Περιεχόμενο αφηγήσεις αλλά και ζωντανές ηχογραφήσεις δημοτικών μουσικών και τραγουδιστών. Ο Τάκης Καρναβάς με τον άλλο κορυφαίο κλαρινίστα τον Γιάννη Βασιλόπουλο, ακούγονται σε μια σειρά από κλέφτικα αλλά και κάποια χορευτικά στεριανά τραγούδια. Μαζί μ’ αυτά, ακούμε βέβαια και ηχογραφήσεις από τα χρόνια του’60 και του ’70, από τις 45 και τις 33 στροφές.
Πάντα με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».
Σημείωση: Η εικόνα διαμορφώθηκε για μια ακόμη φορά από τον Πέτρο Παράσχη.