«Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!» – «Θα μπορούσε να ‘ναι κι έτσι…». Μια επιλογή τραγουδιών στο βράδυ της παραμονής. Με …διπλή ανάγνωση (Μέρος 1o)

Παραμονή Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Κάποιος μπορεί να το δει κι απλά, ως μια εναλλαγή αγαπημένων λαϊκών τραγουδιών αυτή την ώρα. Όλα μαζί όμως, φτιάχνουν μια μικρή «ιστορία του λαϊκού τραγουδιού» στο πνεύμα μιας τέτοιας ώρας. Θέλοντας να υπογραμμίσουμε τη μνήμη των μουσικών εμπειριών της χρονιάς που φεύγει «κλέψαμε» αυτή την επιλογή και τη σειρά της από μια …διαδικτυακή συναυλία της περιόδου της καραντίνας.

Σ’ αυτήν, νέοι άνθρωποι του καιρού μας διάλεξαν και έπαιξαν ζωντανά αυτά τα τραγούδια. Κάπως σαν «Μουσικοί του 2021, διαλέγουν από την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού»: Το «ξενάκι», η «θάλασσα η γαλανή», το «ανάθεμα τον αίτιο», οι «Αψιλίες» της κρίσης του ’30 αλλά και τα ερωτικά πάθη του Τάκη Σούκα και του Αντώνη Βαρδή, Τσιτσάνης και Χατζηχρήστος, Βέμπο και Αλεξίου, Σακελλαρίου και Γλυκερία.

Εμείς βέβαια θα τα ακούσουμε όλα αυτά σε δισκογραφημένες εκτελέσεις τους, προσδοκώντας το ανάλογο κλίμα. Πάντα με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

ΥΓ : Η εκπομπή αφιερώνεται σ’ όλους τους μουσικούς και τραγουδιστές πού έπαιξαν ζωντανά κάτω από τις όποιες συνθήκες αυτή τη χρονιά. Η αφετηρία των επιλογών μας το πρόγραμμα μιας διαδικτυακής συναυλίας που έστησαν η Ιουλία Καραπατάκη και η Ρία Ελληνίδου τον περασμένο Φλεβάρη, σ’ ένα «οινομαγειρείο», μια «μπακαλοταβέρνα», «κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια». Με τη συνοδεία 4 μόλις, επίσης νέων, μουσικών και με τη φροντίδα του Θοδωρή Κοτονιά και της παρέας του, έφεραν μπροστά στην οθόνη μας εκείνη τη στιγμή, έφτιαξαν για τα ακούσματά μας ένα πάζλ που – ούτε λίγο, ούτε πολύ – είχε να κάνει μ όλη την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Αυτό το δίωρο περίπου πρόγραμμα γνώρισε και την αναγνώριση του διαδικτυακού κοινού. Μέχρι στιγμής, μετράει κάπου 600 χιλιάδες προβολές!