«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» Δεύτερα 25 Μαρτίου 2019, Τέσσερα διαφορετικά δημοτικά μουσικά «σχήματα», σε 12 τραγούδια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με επικεφαλής τον ερμηνευτή – τραγουδιστή Κώστα Παυλόπουλο και τον γιό του, βιολίστα και τραγουδιστή, Γιάννη Παυλόπουλο στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Είναι οι ΗΡΩΕΣ αλλά είναι και οι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και οι ΑΞΙΕΣ τους στα λόγια των ιστορικών δημοτικών τραγουδιών. Είναι το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, τη ζωή του, τα βάσανά του, την δικαιοσύνη, την κοινωνική νομοτέλεια καθώς «…ΕΝΑΣ ΠΑΣΑΣ ΔΙΑΒΑΙΝΕΙ, ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ…» Δευτέρα 25 Μαρτίου, 8 με 9 το βράδυ. Τέσσερα διαφορετικά δημοτικά μουσικά «σχήματα» , σε 12 τραγούδια – ιστορίες με αναφορές στον αγώνα αλλά και την καθημερινότητα του 1821. «Ζυγιές» που αποτελούνται από κλαρίνο, βιολί, λαούτο και κρουστά, φλογέρα και ταμπουρά, πίπιζα και νταούλι, καθώς και αντρική και γυναικεία χορωδία, παίζουν και τραγουδούν ζωντανά στο στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με επικεφαλής τον ερμηνευτή– τραγουδιστή Κώστα Παυλόπουλο και τον γιό του, βιολίστα και τραγουδιστή, Γιάννη Παυλόπουλο, γνωστά και λιγότερο γνωστά δημοτικά τραγούδια από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.
Κάθε τραγούδι έχει πολλούς στίχους – σπάνια τους τραγουδάμε όλους – και αφηγούνται μια μεγάλη ιστορία…Εδώ λοιπόν, έχουμε 12 ιστορίες με αφετηρία στεριανά δημοτικά τραγούδια. Είναι το καμάρι της μάνας του Ανδρούτσου και του Διάκου, είναι η αγωνία της μάνας του Παπαφλέσσα…Είναι το άλογο που κλαίει τον χριστιανό «αγά» του, καθώς η οργή του σουλτάνου πέφτει πάνω του… Περιγράφονται οι μάχες για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς, για την ανεξαρτησία στο Σούλι, αλλά και η δυσαρέσκεια για την υπερφορολόγηση των κατοίκων του Ασπροπόταμου Θεσσαλίας, καθώς «ένας πασάς διαβαίνει κι άλλος έρχεται»… Στην εκπομπή «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΑ ΚΟΨΕΙΣ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ»
Επιμέλεια – Παρουσίαση : Γιώργος Τσάμπρας.
Τεχνικός ήχου : Κώστας Γιαννακόπουλος.

Κώστας Παυλόπουλος : τραγούδι
Γιάννης Παυλόπουλος : βιολί, τραγούδι
Θοδωρής Τασούλας : κλαρίνο
Θόδωρος Γιαννόπουλος : λαούτο
Γιάννης Γευγελής : κρουστά
Περικλής Παπαπετρόπουλος : ταμπουράς
Χάρης Λαμπράκης : πνευστά
Νίκος Σοφός : πίπιζα
Ζωγράφος Μπεθάνης : νταούλι
Ανδρέας Νιάρχος : φλογέρα
Συμμετέχει η Χορωδία γυναικών 5ου ΚΑΠΗ Ιλίου

Ακούγονται τα τραγούδια :
1. ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ
2. ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΙ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕΤΕ
3. ΣΤ ΑΝΑΠΛΙΟΥ ΤΟ ΠΑΛΑΜΗΔΙ
4. ΜΑΡΙΩ ΜΟΥ
5. ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΑ ΣΑΡΑΓΙΑ
6. ΜΑΡΑΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ
7. ΣΤΑ ΤΡΙΚΟΡΦΑ
8. ΕΝΑΣ ΠΑΣΑΣ ΔΙΑΒΑΙΝΕΙ
9. ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ
10. ΤΟΥ ΑΝΤΡΟΥΤΣΟΥ Η ΜΑΝΑ
11. ΕΣΕΙΣ ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙΑ ΜΟΥ
12. ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ

Επιμέλεια – παρουσίαση : Γιώργος Τσάμπρας

Καλή σας Ακρόαση