«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα το τραγούδι μένει». Η «επί σκηνής διαδρομή» του Γιώργου Νταλάρα…40 χρόνια μετά! [Μέρος 2ο]

Τετάρτη 24, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου – και …βλέπουμε! – 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.
Καθώς μ’ αυτό το τραγούδι – και με την αγάπη βέβαια, ως στοιχείο αντοχής – τέλειωνε χθες το βράδυ, η τωρινή «επί σκηνής διαδρομή» του Γιώργου Νταλάρα, συνειδητοποίησα ότι είναι ακριβώς 40 χρόνια από την πρώτη του φορά σε θεατρική σκηνή.
Κι άρχισα να σκέφτομαι μια «περίληψη» των ζωντανών ηχογραφήσεων με τον Γιώργο Νταλάρα, που έχουν περάσει στην δισκογραφία τα τελευταία 40 χρόνια. Ήταν τέτοια εποχή πριν 40 χρόνια – 25 Δεκεμβρίου του 1981 – που έβγαινε για πρώτη φορά στη σκηνή ενός θεάτρου για να τραγουδήσει «60 χρόνια τραγούδι» (τι σήμαινε αυτό, μπορείτε να το δείτε στο απόκομμα από το πρόγραμμα παρακάτω). Θέατρο «Σούπερ Σταρ» και η μουσική παράσταση «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα το τραγούδι μένει».
Αυτό δεν έγινε δίσκος…Μετά όμως, ήρθε ο «Ορφέας». Και δεν περιγράφονται με δυο λόγια όσα ακολούθησαν αυτά τα 40 χρόνια. «Ολυμπιακό Στάδιο», «Περοκέ», «Σείριος», «Παλλάς», «Ηρώδειο», «Αττικόν», «Μέγαρο», «Ιερά οδός» κλπ. Άλλα έγιναν δίσκοι κι άλλα σώθηκαν σε εικόνα.
Δεν κλείνονται βέβαια σε μια μικρή σειρά εκπομπών. Απλά, διαλέγουμε αντιπροσωπευτικά κομμάτια αυτής της διαδρομής – με βάση βέβαια τις σημερινές μας διαθέσεις, τις σημερινές μας εκτιμήσεις. Κάποια που αγαπήσαμε όλοι. Αλλά ίσως και κάποια που πρόσεξαν λιγότεροι – είναι γνωστό ότι όλοι έχουμε τέτοιες …αδυναμίες.
Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».