«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «Είμαι Μάγκισσα, Ματαράγκισσα…» Οι γυναίκες του Σμυρνέικου του Μεσοπολέμου στα νεότερα χρόνια…

Πέμπτη 26 Μαΐου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7
Η Ρόζα Εσκενάζυ, η Ρίτα Αμπατζή, η Μαρίκα η Πολίτισσα…
Η Χάρις Αλεξίου, η Λίτσα Διαμάντη, η Γλυκερία, η Μαριώ, η Μαρία Κατινάρη. Η «Γκαρσόνα», η «Λιλή η σκανταλιάρα», η «ντερβίσαινα», η «Μπολσεβίκα», η «Μοντέρνα χήρα». Αλλά και οι «δυό χήρες» που εν τέλει «τον ομορφονιό τους, τον είχαν και οι δυό τους»! Και μια «αρραβωνιασμένη» που πάει να γίνει …καλόγρια λόγω «κακιάς πεθεράς». Και οι κακές επιρροές της μόδας του… ‘30 : «Μες στη μόδα τώρα είναι / οι γυναίκες να ‘χουνε, το οξυζενέ στα χέρια, τα μαλλιά να βάφουνε/ πως να γίνονται μπεμπέκες/ τι και τι δε βάζουνε…»

Με αφορμή μια εκδήλωση που έγινε μόλις χθες το βράδυ από τα «Ρεμπέτικα συναξάρια» και σε επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μια γρήγορη ματιά στο ταξίδι των γυναικών του Σμυρναίικου από τα χρόνια του Μεσοπολέμου στα χρόνια της μεταπολίτευσης, στα χρόνια του ’80 αλλά και μέχρι σήμερα.

ΣΗΜ : Η φωτογραφία της ανάρτησης από την χθεσινή εκδήλωση, με την Ιφιγένεια Ιωάννου και το συγκρότημα «Εϊβαλά» στη σκιά της «γυναίκας του ’30.