«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «Κάθε απομεσήμερο στο παλιό μας στέκι…» Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδά Σταύρο Ξαρχάκο. Ηχογραφήσεις 1963 – 1969

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7. Δεν θα πούμε πολλά, για να ακούσουμε όσο γίνεται περισσότερα από τα 18 τραγούδια αυτής της ιστορικής συνεργασίας. Τραγούδια που η εποχή τους τα γνώρισε με αφορμή κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικά έργα κυρίως.  Αλλά στα κατοπινά χρόνια, ταξίδεψαν μόνα τους. Με τη φωνή του Μπιθικώτση – αλλά τα πιο γνωστά απ’ αυτά και με πολλές νεότερες ερμηνείες: «Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια», «Άπονη ζωή», «Στα χέρια σου μεγάλωσαν», «Τι έχει και κλαίει το παιδί», «Δε σού χρωστάω τίποτα», «Ο καιρός αλλάζει», «Από βυθό σ’ άλλο βυθό», «Φως της αυγής», «Υπομονή», «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή»«Θα ζήσουμε κι εμείς», «Μάτια βουρκωμένα», «Άσπρη μέρα και για μας», «Στου Δεληβοριά», «Τα ρολόγια», «Δυο αδέλφια», «Νανούρισμα» και «Το απόγευμα». Με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Νίκου Γκάτσου, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, των Βαγγέλη Γκούφα και Βασίλη Ανδρεόπουλου και του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Με λίγα λόγια για τις «πηγές» και την εποχή των τραγουδιών και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάποια που δεν έχουμε προσέξει και τόσο. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από τις ιστορικές του Τάκη Πανανίδη στα στούντιο της Κολούμπια, την πρώτη εποχή της συνεργασίας. Για την εκπομπή, τη διαμόρφωσε ο Πέτρος Παράσχης.