«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ»…. από την πρώτη εποχή της Δήμητρας Γαλάνη (1975) : Οι δίσκοι και οι ιστορίες τους

Τρίτη 8 Ιουνίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
Λέω να ακούσουμε ολόκληρο τον πρώτο – ουσιαστικά – μεγάλο δίσκο της Δήμητρας Γαλάνη. Λέγεται «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» και κυκλοφορεί το 1975, ύστερα από δύο συλλογές που συγκεντρώνουν επιλογές από τις 21 – μέχρι τότε – συμμετοχές της, κατ’ εξοχήν σε δίσκους συνθετών. Από τον Μούτση και τον Χατζιδάκι, ως τον Τσιτσάνη και τον Κηλαηδόνη ή τον Χάλαρη και τον Χατζηνάσιο.
Τραγούδια σε πρώτες και σε δεύτερες εκτελέσεις, γραμμένα από τον Σταύρο Ξαρχάκο (1, Δήμο Μούτση (2, 10) Χρήστο Λεοντή (3, 9) Λουκιανό Κηλαηδόνη (4, 11), Διονύση Σαββόπουλο (5) και Γιάννη Σπανό (6, 7). Με στίχους : Νίκου Γκάτσου (1, 2, 4, 11) Μάνου Ελευθερίου (3, 9, 10) Διονύση Σαββόπουλου (5) Λευτέρη Παπαδόπουλου (6, 7) Κώστα Κινδύνη (και Γιάννη Κακουλίδη (12).
Αρχικά, έχουν ηχογραφηθεί και ο «Ευαίσθητος ληστής» και το «Ήσουν παιδί σαν το Χριστό» από την «Μυθολογία» του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου, τελικά όμως δεν θα περιληφθούν στην έκδοση του δίσκου και θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά σε εκδόσεις με υλικό του Χατζιδάκι στα χρόνια του ’80. Με αφορμή τον συγκεκριμένο δίσκο, παρατηρούμε τι σημαίνει «προσωπικός δίσκος νέου τραγουδιστή» για την «Κολούμπια» του ’70, πως αντιμετωπίζεται τότε αλλά και αν και πως περνάνε στα κατοπινά χρόνια αυτός και τα τραγούδια του. Στηριγμένοι σε δικές μας σκέψεις αλλά και σε κατοπινές αφηγήσεις και κρίσεις της ίδιας της Δήμητρας Γαλάνη.
Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».