«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «…μια νύχτα σ’ ένα όνειρο…» Ο Σταμάτης Κόκοτας στην εποχή των 45 στροφών. Τραγουδά Ζαμπέτα, Μούτση, Πάνου, Ξαρχάκο, Σπανό, Χατζηνάσιο, Καλδάρα, Τσιτσάνη και Μίμη Χριστόπουλο (τα ονόματα κατά σειρά ακρόασης).

Τρίτη 30 Νοεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Τον θυμάμαι να μού λέει: «Η αποχώρηση του δίσκου των 45 στροφών, εμένα μού στοίχισε …πέντε χρόνια καριέρας! Το ρεπερτόριο χάνεται. Και τραγούδια που στην εποχή τους έκαναν επιτυχία… Πού είναι «Ο παλιάτσος» του Μίμη Χριστόπουλου; Που είναι κάτι τραγούδια του Άκη Πάνου; Αλλά ακόμα και τραγούδια του Μούτση, του Σπανού, του Ξαρχάκου – πέρα από εκείνα που τα λέμε πάντα;».

Απ’ αυτή τη φράση ξεκίνησαν οι σημερινές επιλογές που μπορούν να επεκταθούν πολύ. Μια εκπομπή με τις δύο «όψεις» τραγουδιών που ο Σταμάτης Κόκοτας είπε σε μικρά δισκάκια, στα χρόνια 1966 – 1973. Κάποιες μεγάλες επιτυχίες που άντεξαν στα χρόνια αλλά και τραγούδια της «άλλης όψης», που ίσως και να χαρακτηρίζουν περισσότερο την εποχή που ακούστηκαν. Με τη συνεργασία δημιουργών που τραγούδησε πολύ ο Κόκοτας αλλά και δημιουργών με τους οποίους βρέθηκε για λίγο. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ: Η φωτογραφία κλασσική από τη διασκέδαση της εποχής. Με τον Κόκοτα να τραγουδάει, τον Μπιθικώτση να χορεύει και τον Χρηστάκη να του φιλάει τα πόδια. Το 1967, στα «Δειλινά». Έγραψαν ιστορία εκεί ως σχήμα οι τρείς. Από το φακό του Τάκη Πανανίδη.