«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «…μόνο ο τελάλης της αγοράς, σε ξεκουφαίνει…» Ο Γιώργος Νταλάρας με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ηχογραφήσεις 1968 – 2009. Μέρος 2ο

Τετάρτη 25, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7. Με μουσικές του Μάνου Λοΐζοu, του Απόστολου Καλδάρα, του Σταύρου Κουγιουμτζή, του Γιάννη Σπανού, του Στέλιου Βαμβακάρη, του Χρήστου Νικολόπουλου, της Ελένης Καραΐνδρου και αρκετών ακόμη. Ο Γιώργος Νταλάρας έχει ηχογραφήσει  σε πρώτη εκτέλεση  περίπου 60 τραγούδια με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Aπό το ξεκίνημά του, το 1968 μέχρι και το 2009 – τότε ηχογράφησε το πιο πρόσφατο. Αυτά τα 50 και πλέον χρόνια, έχει τραγουδήσει πολύ και στη σκηνή αρκετά απ’ αυτά τα τραγούδια, αλλά και πολλά ακόμη από την ιστορία του στιχουργού. Δεν ξέρω αν έχουμε στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού άλλη τόσο εκτεταμένη συνύπαρξη δημιουργού – ερμηνευτή. Από τις «Θαλασσογραφίες», το «Να ‘χαμε τι να ‘χαμε» και τα άλλα του Μάνου Λοΐζου, στον «Βυζαντινό εσπερινό» του Απόστολου Καλδάρα και «Στα ψηλά τα παραθύρια» του Σταύρου Κουγιουμτζή. Μετά είναι «Οι Μάηδες οι ήλιοι μου», με τον Στέλιο Βαμβακάρη, αλλά και τον Γιάννη Σπανό και τον Αντώνη Βαρδή αλλά και τραγούδια με τον Δημήτρη Λάγιο και την Ελένη Καραΐνδρου. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, είναι τα τραγούδια με τον Χρήστο Νικολόπουλο. Και στα χρόνια  του 2000, τραγούδια με νεότερους κυρίως συνθέτες. Kαι πολύ περισσότερο, η υπόμνηση επί σκηνής της ευρύτερης ιστορίας του Λευτέρη Παπαδόπουλου (Ξαρχάκος, Λιβανελλί, Πλέσσας κ.α). Στις εκπομπές της σειράς,  περνάνε όλα αυτά τα χρόνια, όλα αυτά τα τραγούδια. Μπερδεύονται αλλά και ξεχωρίζουν στις επί μέρους εποχές και συνεργασίες τους. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

Σημείωση: Την εικόνα της εκπομπής διαμόρφωσε για μια ακόμη φορά, ο Πέτρος Παράσχης. Ο στίχος του τίτλου βέβαια, από το τραγούδι «Αχ χελιδόνι μου». Αυτό που περιγράφει στα 1971, ισχύει πάντα!