«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – Ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης στα τραγούδια του Άκη Πάνου: 1964-1974. Δυο συνεργασίες – δύο εποχές

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έχει ηχογραφήσει με τον Άκη Πάνου, 11 τραγούδια. Ο Στέλιος Καζαντζίδης, μόλις 6. Ο καθένας σε άλλη εποχή. Ο Μπιθικώτσης στα χρόνια του ’60, όταν ακόμη ο Άκης Πάνου μόλις διαμορφώνει τον μουσικό του χαρακτήρα. Και παράλληλα με τις συνεργασίες του με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο και τους άλλους δημιουργούς της εποχής. Ανάμεσα σ’ αυτά τα τραγούδια ήταν το «Όταν σημάνει η ώρα», το «Θα κλείσω τα μάτια», το «Ρολόι κομπολόι», το «Καρδιά μου μην παραπονιέσαι». Με τον Καζαντζίδη, θα βρεθούν αρχές του ’70. Λίγο προτού κλείσει ο κύκλος των μικρών δίσκων 45 στροφών και οι δύο αρχίσουν να κρατούν αποστάσεις από την δισκογραφία. Θα κάνουν μαζί μόλις 6 τραγούδια – που όμως μέσα από τα χρόνια θα αποκτήσουν μεγάλη βαρύτητα. Και για την δική τους πορεία και για το λαϊκό τραγούδι γενικότερα: «Η ζωή μου όλη», «Τα όνειρα που χτίζονται», «Οι μισοί καλοί», «Άντε να περάσει η μέρα», «Το θολωμένο μου μυαλό», «Μίσος». Στην εκπομπή ξανακούμε αυτά τα τραγούδια, περιγράφουμε τις συνθήκες που γράφτηκαν και παρακολουθούμε πως ταξίδεψαν στο χρόνο. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».
Σημείωση: Την εικόνα της ανάρτησης διαμόρφωσε με βάση φωτογραφίες από τις εποχές της συνεργασίας των δύο τραγουδιστών με τον δημιουργό, ο Πέτρος Παράσχης.