«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «Τεχνίτης και κατεργάρης» και άλλες ιστορίες για τον Βαγγέλη Παπάζογλου και το πέρασμα των τραγουδιών του στα νεώτερα χρόνια

Δευτέρα 5 Ιουλίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
Με αφορμή την έκδοση στο EP «To αίνιγμα», δυο τραγουδιών του Βαγγέλη Παπάζογλου που ήταν για δεκαετίες ολόκληρες το όνειρο των συλλεκτών, παρακολουθούμε την διαδρομή των τραγουδιών του κορυφαίου συνθέτη της Σμυρναίικης Σχολής στα νεώτερα χρόνια. Μέσα από ανατυπώσεις αλλά και μέσα από σύγχρονες εκτελέσεις ( Μοσχολιού, Μητσιάς, Νταλάρας, Γλυκερία, Αγάθωνας μέχρι και τον Δημήτρη Μυστακίδη και τον Μπάμπη Παπαδόπουλο).
«Το αίνιγμα» είναι το τραγούδι του πού, από το 1936 που πρωτοβγήκε σε δίσκο γραμμοφώνου, μόλις  τώρα ακούμε για πρώτη φορά σε εκτέλεση από τον Γιώργο Κάβουρα. Το «Τεχνίτης και κατεργάρης» – μοναδική παρουσία του Βαγγέλη Παπάζογλου σε ρόλο τραγουδιστή, σε διάλογο με τον Στελλάκη Περπινιάδη –  μόλις τα τελευταία χρόνια ξανακούστηκε σε νέα εκτέλεση αλλά και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Σε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες, μιλάμε γενικότερα για την σημερινή εικόνα του έργου του Βαγγέλη Παπάζογλου αλλά και τη γενικότερη  εικόνα του ρεμπέτικου στα χρόνια του διαδικτύου  και στις επιλογές των νεώτερων γενεών. Με τον Σταύρο Κουρούση – από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς συλλεκτών  με ενδιαφέρον συλλεκτικό αλλά και ερευνητικό, ιστορικό – αλλά και με τον Κώστα Μπουρνά – που επιμελήθηκε την συγκεκριμένη έκδοση  για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βαγγέλης Παπάζογλου». Διαλέγοντας παρέα τόσο από τις παλιές εκτελέσεις όσο και από τις νεώτερες ματιές σ’ αυτά τα τραγούδια.
Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».