«ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» Παρασκεύη 28 Ιουνίου 2019, «Αφιέρωμα στους δύο Απόστολους του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού τον Απόστολο Χατζηχρήστο και τον Απόστολο Καλδάρα» στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Τους δύο Απόστολους του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού τον Απόστολο Χατζηχρήστο και τον Απόστολο Καλδάρα θυμάται η εκπομπή «Ρεμπέτικο Σεργιάνι» σε ένα δίωρο αφιέρωμα την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 στο Δεύτερο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στους 103.7

Ο Χατζηχρήστος ανήκει στην προπολεμική παρέα του πειραιώτικου ρεμπέτικου γράφοντας από πολύ νωρίς σπουδαία τραγούδια που νίκησαν τον χρόνο. ( Ας μην ξημέρωνε ποτέ, η άμαξα μες τη βροχή, αλήτη μ’ είπες μια βραδιά, ο Καϊξής, έλα να πάμε τσάρκα, η Πεντάμορφη κ.λ.π.). Η φήμη του είναι δυστυχώς δυσανάλογα μικρή με την αξία των τραγουδιών του.

Ο Καλδάρας έκανε τα πρώτα του βήματα ως συνθέτης αμέσως μετά τον πόλεμο γράφοντας τραγούδια που έχουν τα χαρακτηριστικά και την εκφραστική δυναμική του ρεμπέτικου, όπως, αυτό φιλτράρεται μέσα από την προσωπικότητα του και το δικό του μουσικό στίγμα, (Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι, η μπαρμπαριά, εβίβα ρεμπέτες, είπα να σβήσω τα παλιά μου, μου σπάσανε το μπαγλαμά, συ χάραξες πορεία κ.λ.π). ενώ συνέβαλε στην ανάδειξη μιας γενιάς ελλήνων τραγουδιστών (Νταλάρας, Αλεξίου Πάριος)

Στο δίωρο μουσικό μας ταξίδι θα ακούσουμε λοιπόν σπουδαία τραγούδια που έγραψαν οι δύο μεγάλοι δημιουργοί και θα γνωρίσουμε πτυχές της ζωής τους.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, στις 23:00 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τους 103.7

Κείμενα – Παρουσίαση: Σάκης Τσάρας