13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης

Με την απολαυστική κομεντί φαντασίας «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου  το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης (New York City Greek Film Festival), πάντα υπό την γενική και καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Τζομπανάκη.

Μια γιορτή που φέτος περιλαμβάνει πάνω από 50 ταινίες, αριθμός-ρεκόρ στην 13χρονη ιστορία του θεσμού, μεταξύ των οποίων το «Ακίνητο Ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή, τα «Δάκρυα του Βουνού» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου», η «Παύση» της Τόνιας Μισιαλή, και το «The Waiter» του Στιβ Κρικρή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ταυτόχρονα με το αμιγώς ελληνικό πρόγραμμα, το φεστιβάλ εισάγει για πρώτη φορά και ένα τμήμα με διεθνείς παραγωγές με ελληνικό ενδιαφέρον. Ταινίες, δηλαδή, με έντονο το στοιχείο της ελληνικότητας, με βασικό Έλληνα συντελεστή ή ελληνική θεματολογία, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται.

Επτά μεγάλου μήκους ταινίες κι άλλες οκτώ μικρού, ανάμεσά τους το «Nia on vacation» της Κατ Παπαδημητρίου, η «Μελωδία των πουλιών» της Ναντίν Γκόμεζ, η «Ιστορία του Γιάννη» της Βούλας Γερμανάκου Κοψίνη ή το «Calling» της Αρτεμις Αναστασιάδου, θα προβληθούν στο εν λόγω τμήμα. Επίσης, ξεκινά για πρώτη φορά, μονάχα στην online έκδοση του Φεστιβάλ, ένα διεθνές τμήμα ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

Η Ιστορία του Γιάννη της Βούλας Γερμανάκου Κοψίνη

Η Μελωδία των Πουλιών της Ναντίν Γκόμεζ

Στα δύο διεθνή αυτά τμήματα, διαγωνιστικού χαρακτήρα, βραβεία θα απονεμηθούν από μια πολυμελή κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Ελληνοαμερικανό συγγραφέα, διανοούμενο και θεωρητικό του κινηματογράφου Νταν Γεωργακά, ενώ στη μη διαγωνιστική ελληνική ενότητα θα δοθούν Βραβεία Κοινού στην κάθε κατηγορία ξεχωριστά (μεγάλου μήκους μυθοπλασία, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους), συνοδευόμενα από χρηματικό έπαθλο.

Στις ελληνικές διακρίσεις προστίθεται από φέτος και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (πρώτη ή δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία), μετά από προτροπή του περυσινού νικητή του Βραβείου Κοινού Νίκου Περάκη (για το «Success story»), που είχε χαρίσει το χρηματικό του έπαθλο στο φεστιβάλ προτείνοντας την καθιέρωση μιας τέτοιας διάκρισης.

Ο Νίκος Περάκης είναι και ο πρωταγωνιστής του κεντρικού φετινού αφιερώματος του 13ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Τρεις από τις αντιπροσωπευτικότερες κωμωδίες του –«Λούφα και παραλλαγή», «Βίος + Πολιτεία» και «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο»- θα συστήσουν/θυμίσουν στο κοινό το έργο του βετεράνου μετρ της ελληνικής σάτιρας, με τον ίδιο να παρίσταται στις προβολές για κουβέντα μαζί του.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Τετάρτης 23 Οκτωβρίου με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων, με οικοδέσποινα την Ειρήνη Μο και τιμώμενο-έκπληξη τον ελληνικής καταγωγής ηθοποιό και anchorman των ειδήσεων του καναλιού Fox5 Eρνι Ανάστος.

 

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης