1821-2021: Εκδηλώσεις της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για τα 200 χρόνια

Το 2021 γιορτάζουμε την 200η επέτειο από την κήρυξη της επανάστασης του 1821 και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Στο πλαίσιο των εορτασμών που προγραμματίζονται σε όλον τον κόσμο, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης προετοιμάζει ένα λεπτομερές και πολύπλευρο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης  συνεργάζεται με έναν αριθμό οργανισμών για να παρουσιάσει το πρόγραμμά της. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Κυβέρνηση της Βικτώριας, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, το Ελληνικό Προξενείο Μελβούρνης, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της ΝΝΟ, η Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας και η Οργανωτική Επιτροπή Εορτασμού της Εθνικής Επετείου.

Το πολύπλευρο εορταστικό πρόγραμμα, που θα διαρκέσει όλο τον χρόνο, διοργανώνεται από μια ειδική επιτροπή με έμπειρα μέλη, με επικεφαλής τον Καθηγητή Μαρίνη Πιρπιρή και τον Μιχάλη Καραμίτο και μέλη τους: Δημήτρη Μποσινάκη, Μπέτυ Δημητροπούλου, Χρύσα Κανατά, Ντην Κοτσιάνη, Νίκο Κουκουβιτάκη, Βικτώρια Κυριακοπούλου, Δρ Στέφη Νικολούδη, Στέλλα Πάτρας, Ντένις Σερδένη, Τας Σγκαρδέλη και Κρις Σικαβίτσα. Υποστηρίζεται από το προσωπικό της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης με επικεφαλής τον Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου, Γιώργο Μενίδη.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά ένα δείγμα των εκδηλώσεων που σχεδιάζονται και βασίζονται στο ετήσιο πρόγραμμα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης είναι οι ακόλουθες:

1821 – Συλλογή γραφικών διηγήσεων
Μια σειρά ιστοριών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που παρουσιάστηκε ως μια συλλογή γραφικών διηγήσεων (γνωστό και ως βιβλίο κόμικ).

Φεστιβάλ Αντίποδες 2021 | Αφιερωμένο στην Ελληνική Διακοσαετία
27 + 28 Φεβρουαρίου | Lonsdale Street Greek Precinct Melbourne
Το βραβευμένο φεστιβάλ γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης μέσω θεματικών παραστάσεων, χορών και μουσικών παραγωγών.

Ο χορός Grecian Ball
Μια μεγάλη χοροεσπερίδα που θα διοργανωθεί στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος.

Σεμινάρια Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού: Σειρά διαλέξεων με κορυφαίους ακαδημαϊκούς και άλλους ομιλητές

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Εορτασμός για την ανύψωση του λαβάρου της Επανάστασης το 1821 στην Αγία Λαύρα από τον Πατριάρχη Γερμανό και την επίσημη επαναλειτουργία της παλαιότερης ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Βικτώριας την ημέρα της γιορτής της

Ο θάνατος ενός ρομαντικού: Λόρδος Βύρωνας – Η επιρροή του ρομαντισμού στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας
Ένα σύνολο ηθοποιών και μουσικών θα παρουσιάσει μια βραδιά που θα περιλαμβάνει αναγνώσεις έργων του Λόρδου Βύρωνα και συναδέλφων του Ευρωπαίοων Ρομαντικών όπως οι Keats, Shelley, Hugo, Dumas και Palamas.

R-EVOLUTION-200
Μια επαναπαρουσίαση του σύγχρονου ελληνικού κράτους μέσω καλλιτεχνών του δρόμου (γκράφιτι και στένσιλ).

Μουσική Οδύσσεια: 200 χρόνια θριαμβευτικής ελληνικής μουσικής
Συμφωνικό αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες και μουσικούς που επηρέασαν την ελληνική μουσική τα 200 τελευταία χρόνια.

(Σούπερ) Ήρωες του 1821: Οι Ήρωες της Επανάστασης
Σχεδιασμένη για παιδιά, η εκδήλωση θα είναι μια παρουσίαση πολυμέσων που θα αφηγείται τις ιστορίες των ηρώων της επανάστασης.

Το Φεστιβάλ Ελλήνων Συγγραφέων: Μυθολογικό πλαίσιο + Ταυτότητα
Εορτασμός 200 ετών Ελλήνων και Ελλήνων Αυστραλών συγγραφέων

200 χρόνια γεύσης. Το Φεστιβάλ Γεύσεις της Ελλάδας 2021
Γιορτή της ελληνικής κουζίνας μέσω φαγητών

Συνέδριο Νεολαίας 21
Νέοι Ελληνοαυστραλοί θα βρεθούν μαζί για να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν, όπως τόπος, ταυτότητα και αίσθηση του ανήκειν.

Το 27ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου
Το ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Απελευθέρωση.

Αντίποδες: Η Συναυλία – Γιορτή της ελληνικής μουσικής, χορού + ζωής
Με κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές, μια μουσική συναυλία για τον ελληνικό πολιτισμό και τη ζωή.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

 

1821-2021: Εκδηλώσεις της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για τα 200 χρόνια