40ο Συνέδριο Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας – Νέος πρόεδρος ο Αντώνης Τσουρδαλάκης

Ο Αντώνης Τσουρδαλάκης είναι ο νέος πρόεδρος, για το διάστημα 2020–2023, της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, μετά την ομόφωνη εκλογή του, στη διάρκεια του 40ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε στην Αδελαϊδα.
Ο κ. Τσουρδαλάκης, ο οποίος μίλησε στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» με τον Γιώργο Διονυσόπουλο είπε πως ήταν ένα ιστορικό συνέδριο, όχι μόνο επειδή εορτάστηκαν τα 40 χρόνια ίδρυσης της Ομοσπονδίας, αλλά κι επειδή συμμετείχε για πρώτη φορά ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, κ. Μακάριος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του το συνέδριο. Σημείωσε επίσης, ότι για πρώτη φορά συμμετείχαν επτά συγκροτήματα, από την Τασμανία, την Βρισβάνη, τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και την Αδελαϊδα με περίπου 250 νεολαίους.»Για πρώτη φορά, από τους 500 συνέδρους οι 250 περίπου είναι νεολαίοι. Αυτό δείχνει πως η Ομοσπονδία μας έχει συνέχεια, έχει μέλλον» τόνισε ο κ. Τσουρδαλάκης.
Το Συνέδριο άρχισε με Βραδιά Νεολαίας και συνέχισε με την 21η Γενική Συνέλευση της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, στο Κρητικό Σπίτι Αδελαΐδας, όπου πάνω από 200 νέοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους, να προβάλουν τον πολιτισμό της Κρήτης και όχι μόνο. Ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Λευτέρης Σαβιολάκης, παρουσίασε τα πεπραγμένα της θητείας του πριν παραδώσει τη σκυτάλη στην νέα πρόεδρο της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας, Πολύμνια Νικολακάκη.
Το ίδιο βράδυ έγινε και η έναρξη του Συνεδρίου με επίσημη δεξίωση του Συνδέσμου Κρητών Νότιας Αυστραλίας, με την παρουσία των διπλωματικών, προξενικών και πολιτικών Αρχών, η οποία αρχικά ήταν να γίνει στο Κρητικό Σπίτι, αλλά λόγω της μεγάλης προσέλευσης Συνέδρων μεταφέρθηκε στο μεγαλύτερο Χιώτικο Σπίτι.
Η ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου περιλάμβανε σοβαρά θέματα προς συζήτηση, μεταξύ αυτών τα προγράμματα φιλοξενίας νέων στην Ελλάδα, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, η προώθηση των νέων στα Διοικητικά Συμβούλια, το Μητρώο Μελών των μικρότερων Σωματείων και πολλά άλλα, ενώ η απερχόμενη πρόεδρος κ. Μαρία Λαγουδάκη, παρουσίασε τα πεπραγμένα του τελευταίου έτους μιας και τελείωσε η θητεία της.
Εκτός από τις καθιερωμένες Γενικές Συνελεύσεις και τις άλλες εργασίες του Συνεδρίου, το πρόγραμμα περιλάμβανε αρκετές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, διαγωνισμούς σπορ και επισκέψεις σε αξιοθέατα της περιφέρειας. Όλοι οι Κρήτες έδωσαν ραντεβού για τον Ιανουάριο 2021 στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα, για το επόμενο Συνέδριο.