«Αμπετειάδα» και μαθήματα ελληνικών στο Κάιρο

Η 1η Αμπετειάδα θα διοργανωθεί τον Οκτώβριο του 2020 στο Κάιρο με αφορμή τα 160 χρόνια από την ίδρυση της Αμπετείου Σχολής. Η Αμπέτειος Σχολή είναι ελληνικό σχολείο στο Κάιρο της Αιγύπτου, που ιδρύθηκε το 1855 από δωρεά των ελληνικής καταγωγής Σύριων ευεργετών Αδελφών Αμπέτ. Σήμερα, η Αμπέτειος Σχολή Καΐρου αποτελείται από τρία τμήματα. Το Αραβικό και το Αγγλικό, που στεγάζονται στο κτήριο του Ντεμερντάς και το Ελληνικό, το οποίο από το 1995, στεγάζεται στο Σπετσεροπούλειο στην Ηλιούπολη. Το Ελληνικό τμήμα της Αμπετείου Σχολής διδάσκει την ελληνική γλώσσα ακολουθώντας το Ελληνικό πρόγραμμα και επιπλέον διδάσκει και την Αραβική όπως καθορίζει το Υπουργείο Παιδείας της Αιγύπτου. Πλην των ελληνικών γραμμάτων η Αμπέτειος Σχολή, προωθεί και τον Ελληνικό Πολιτισμό, μέσα από ημερίδες και συνέδρια που διοργανώνει σε συνεργασία με άλλους φορείς. Ακόμη, οργανώνει αθλητικούς αγώνες με άλλα σχολεία και συμμετέχει στη Μαθητιάδα, τη Βουλή των Εφήβων και σε προγράμματα κατασκήνωσης και φιλοξενίας στην Ελλάδα.
Ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Αμπετείου Σχολής κ. Νικόλας Βαδής, μίλησε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη δημοσιογράφο Νατάσα Βησσαρίωνος και αναφέρθηκε στην 1η Αμπετειάδα, που θα πραγματοποιηθεί 10 έως 20 Οκτωβρίου 2020, καθώς και στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που εντάσσει στο αραβόφωνο και αγγλόφωνο τμήμα της η Σχολή όπου 1.500 Αιγύπτιοι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν ελληνικά.
Όπως τόνισε ο κ. Βαδής «πρόκειται για την επιστροφή των Αμπετειανών στο Κάιρο, για να επισκεφθούν μεταξύ άλλων και το σχολείο τους. Ήδη έχουν δηλώσει 200 άτομα συμμετοχή».
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της «Αμπετειάδας 2020″ θα διοργανωθεί ημερίδα με θέμα: «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αμπετείου Σχολής», όπου θα γίνουν τρεις παρουσιάσεις από Αμπετειανούς καθηγητές με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος Αμπετείου Σχολής κ. Νικόλα Βαδή.