«Αυτονομία και Φιλία» το θέμα του 5ου Ετήσιου Συμποσίου για τον Κορνήλιο Καστοριάδη στο Παν/μιο του Σίδνεϊ

«Αυτονομία και Φιλία στην ζωή και την σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη» είναι το θέμα του συμποσίου που διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Σχολής Γλωσσών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης συνάντησης, που θα λάβει χώρα αύριο Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν την έννοια της πολιτειακής και πολιτικής φιλίας στο πλαίσιο του συνολικού έργου του Καστοριάδη. Στόχος μια ολοκληρωμένη εικόνα των αφηρημένων και των συγκεκριμένων πτυχών του ρόλου της φιλίας στην σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη, και της σχέσης της ζωής του φιλόσοφου με την κοινωνική οντολογία της θεωρίας του.

Κορνήλιος Καστοριάδης

Μετά τον πρόσφατο θάνατο της φιλόσοφου και φίλης του Καστοριάδη, Agnes Heller, οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν στο συμπόσιο καλούνται επίσης να διερευνήσουν τον ρόλο της φιλίας ως πολιτική αρετή στις σύγχρονες αντι-πολιτικές κοινωνίες.

Κύριος ομιλητής του συμποσίου θα είναι ο καθηγητής John Rundell από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης και η ομιλία του φέρει τον τίτλο «Γιορτάζοντας τη φαντασία: Εκλεκτικές συγγενείς σκέψεις μεταξύ της Agnes Heller και του Κορνήλιου Καστοριάδη».

Agnes Heller

Μιλώντας στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας SBS, ο Διευθυντής του Τμήματος Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Σχολής Γλωσσών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Καθηγητής Βρασίδας Καραλής, αναφέρθηκε στον ετήσιο θεσμό που συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια ζωής και ανέλυσε το περιεχόμενο του φετινού Συμποσίου.

 

 

Πηγές: sbs greek, neos kosmos

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

 

 

 

«Αυτονομία και Φιλία» το θέμα του 5ου Ετήσιου Συμποσίου για τον Κορνήλιο Καστοριάδη στο Παν/μιο του Σίδνεϊ